Meer dan een schoon park

  Trekkingsgebied 56i, Máximapark en sport, Aankleding en uitstraling gebied, Schoon, heel en veilig

  Peuken, blikjes, flessen, dopjes… Het Máximapark mag dan het nieuwste park van Utrecht zijn, aan straatafval valt niet te ontkomen. De gemeente doet natuurlijk haar deel om de openbare ruimte schoon te houden, maar de Stichting Vrienden van het Máximapark tilt dat nu naar een hoger niveau. Een ploeg van het Leger des Heils zorgt wekelijks voor een schoon park. Omdat het Ondernemersfonds hieraan bijdraagt, liepen we een ochtend mee.

  Vier vuilniszakken

  ‘We leggen kilometers af en halen vaak wel vier zakken vuilnis op. Per persoon.’ Stijn wijst naar zijn halfgevulde vuilniszak. Met zijn grijper heeft hij allerlei rotzooi uit het park verzameld. Iemand anders vult aan: ‘Als je er eenmaal op let ga je steeds meer troep zien. Je krijgt er oog voor.’ Na een tijdje begint het ook ons op te vallen en hier en daar pakken we ook wat van de grond.

  Groen park

  Het afval ontsiert het groene park, dat juist een aantrekkelijk klimaat moet vormen voor allerlei soorten dieren. Jannes Herman-Mostert, begeleider van de ploeg, laat ons zien hoe divers de aanplanting is. Voor elk dier is er wel wat te vinden. ‘De werkers krijgen veel complimenten omdat ze het park leefbaarder maken. Bezoekers van het park zijn erg blij met het werk dat deze ploeg doet. En vanaf deze zomer nodigt de eigenaar van Anafora ons elke maand uit om een kop koffie te drinken.’

  Regelmaat en structuur

  De mensen van het team zijn een bont gezelschap. Ieder heeft zo zijn eigen problemen. Het werk in het park geeft hun dagen weer structuur, regelmaat en hopelijk wat kleur. Voor velen is het zingevend. Herman-Mostert: ‘Door aan de slag te gaan, worden sommigen ook een beetje afgeleid van hun problemen en/of uitdagingen. Bovendien is het goed om te bewegen, om ook andere mensen te ontmoeten. Uiteindelijk vind je zo misschien beter je weg in de maatschappij.’

  Meer dan een schoon park

  Het team van 50/50 Green is onderdeel van het 50/50 Workcenter. Met dit initiatief creëert het Leger des Heils werkervaringsplaatsen voor mensen die onderdak hebben bij o.a. het Leger des Heils. Het opruimen van het zwerfvuil is zo meer dan een project waar ondernemers en bewoners van profiteren: het heeft ook een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie. Het geeft mensen een kans om de draad weer (wat meer) op te pakken.

  Op onze facebookpagina vind je een uitgebreid fotoverslag van de ochtend die het Ondernemersfonds meeliep.

  Stichting Vrienden van het Máximapark
  Henny Smorenburg / Johan de Boer
  http://maximapark.nu/vrienden

  Vergelijkbare projecten