Begin dit jaar startten wij de zoektocht naar een nieuw algemeen bestuurslid, ter vervanging van Robert Huiberts. Naar iemand met ondernemersbloed en een sterke binding met Utrecht. Naar iemand die weet van vallen en weer opstaan en bij wie het glas altijd halfvol is. Trots zijn we dan ook dat we die persoon in Edo Wiersema, oprichter van De Stadstuin, hebben gevonden.

Over Edo

Als je Edo vraagt waar hij vandaan komt, vertelt hij over zijn roots in Ede. Maar zijn hart klopt al vijftien jaar lang voor Utrecht, de stad waar hij zich ook een echte Utrechter voelt. Toen er vijftien jaar geleden een kamer vrijkwam bij zijn broer en zus in Utrecht, greep hij die kans met beide handen aan. Het was geen paleis, dat zeker niet. Een kamer van 11 vierkante meter met hoogslaper, boven de coffeeshop Malabata, tegenover het Julianapark. Maar voor € 230 per maand, precies zijn uitwonende beurs, mocht hij niet klagen. De keuze voor Utrecht was snel gemaakt: “Mijn vader is geboren en getogen aan de Oude Gracht. Er stroomt Utrechts grachtwater door mijn bloed,” grapt hij met een twinkeling in zijn ogen. “Ik heb niet echt iets met andere steden. Utrecht is mijn thuis en ik zet me er graag voor in.”

“Mijn vader is geboren en getogen aan de Oude Gracht. Er stroomt Utrechts grachtwater door mijn bloed.”

— Edo Wiersema

Op zijn 35e heeft Edo al heel wat ballen hoog te houden, met zijn leven als drukbezette ondernemer, toegewijde echtgenoot én vader van twee jonge dochters. Thuis aan de keukentafel gaat het vaak over zijn ondernemersuitdagingen en die van zijn vrouw Rowan, die samen met haar broer en zus een zorgcentrum runt in Amsterdam en Landsmeer. Een bedrijf met 100 medewerkers en talloze cliënten, waar de familie dag en nacht voor klaarstaat.

Edo Wiersema - Ondernemersfonds Utrecht
Edo Wiersema
Een leven van ondernemen en verbinden

Edo’s ondernemersgeest kreeg al vroeg voet aan de grond. In 2015 startte hij met De Stadstuin, een initiatief dat uitgroeide tot een co-working space voor allerlei creatieve bedrijven, start-ups, freelancers en MKB-bedrijven. Edo begon met De Stadstuin om mensen bij elkaar te brengen en ondernemers en bedrijven naar een hoger niveau te tillen. “Ik ben een verbinder, een facilitator. Met De Stadstuin hebben we nu op meerdere plekken in Utrecht zo’n plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. We dragen bij aan het vestigingsklimaat en maken die plekjes net iets mooier.“

Met De Stadstuin locaties verspreid over Utrecht, Den Bosch en Eindhoven, en een cateringbedrijf dat zijn diensten aanbiedt op al deze locaties, is Edo’s bedrijf een ware broedplaats voor innovatie en samenwerking. Verder exploiteert hij in Utrecht twee evenementvenues: Congresgebouw De Vereeniging en de Fundatie van Renswoude. “Daarnaast zijn we founder van Dotslash én mede-oprichter van de eerste Ping Pong Club van Nederland.”

Maar Edo’s ambitie reikt verder dan alleen zakelijk succes. Hij wil bijdragen aan het vestigingsklimaat van Utrecht en de stad nog mooier maken.

Bijdragen aan een sterker Utrecht

Edo vindt het belangrijk dat je als ondernemer op zoek gaat naar anderen. “Het is belangrijk om anderen op te zoeken, ideeën te delen en van elkaar te leren. Aan de andere kant: elke ondernemer is ook eigenwijs, zo ik ook. We zijn van dezelfde bloedgroep en iedereen valt dus ook in dezelfde valkuil. Dat is eigenlijk ook helemaal niet verkeerd, want je leert er veel van.”

Als we vragen waarom Edo graag deel wil uitmaken van het bestuur van OfU, reageert hij direct: “Utrecht is de meest competitieve regio van Europa, maar Utrechters zijn en blijven nuchter. We steken de handen uit de mouwen en gaan aan de bak. Maar soms mis ik het gevoel van ‘we doen het samen en we doen het goed’. En dat is precies wat me aansprak in de vacature bij OfU. Ik kan mijn ideeën kwijt en mensen aan elkaar verbinden, maar daarna moet ik ze ook weer loslaten zodat het team aan de slag kan. Edo vergelijkt OfU met een onderneming. Het fonds dient ook snel te schakelen en beslissingen te nemen. “Ik hoop echt dat we over de bühne kunnen brengen hoe waardevol het ondernemersfonds is. We zijn eigenlijk gewoon een piratenschip dat heel wendbaar is en op snelle wijze Utrechtse ondernemers kan bijstaan.”

Edo is eigenlijk afgestudeerd stadsgeograaf en voelt zich juist daarom verbonden met de stedelijke dynamiek van Utrecht. “Ik ben enorm geïnteresseerd in alles wat met de stad te maken heeft en alle ontwikkelingen die daarbij komen kijken. En mijn rol bij De Stadstuin is verschoven van uitvoerend naar bestuurlijk. Ik heb dus wat tijd over die ik graag in een bestuur wilde steken. En toen kwam deze vacature voorbij. Deze rol bij OfU is precies wat ik zocht en wat bij mij past.”

“We zijn van dezelfde bloedgroep en iedereen valt dus ook in dezelfde valkuil. Dat is eigenlijk ook helemaal niet verkeerd, want je leert er veel van.”

— Edo Wiersema

Sport, betrokkenheid en uitdagingen

Naast zijn ondernemerschap is sporten een belangrijk onderdeel van Edo’s leven: het is zijn uitlaatklep. Van intense intervaltrainingen in de sportschool tot mountainbiketochten door de natuur, hij vindt altijd wel een manier om in beweging te blijven. Ook in zijn buurt is hij actief betrokken, met groeninitiatieven die hij neerlegt bij de gemeente en buurtapps om contact te houden met zijn buren in Zuilen.

Met zijn recente rol bij OfU staat Edo voor nieuwe uitdagingen. “Het is belangrijk dat we als stad blijven groeien en innoveren,” benadrukt hij. “Samen kunnen we veel bereiken, en daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.”