Op 20 april werd de speeltuin in het Wilhelminapark officieel vernoemd naar Utrechts verzetsheldin Trui van Lier. Genodigden van deze feestelijke gebeurtenis werden hartelijk ontvangen door ‘opperspreekstalmeester’ Lies van Gorkom.

Trui van Lier

In oktober 1940 richtte Trui van Lier aan de Prins Hendriklaan in Utrecht een crèche op met de naam Kindjeshaven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wist Trui samen met haar vriendin Jet Berdenis van Berlekom 150 joodse kinderen uit handen van de bezetter te houden. Bij wijze van eerbetoon aan haar moed is de speeltuin in het Wilhelminapark officieel naar Trui vernoemd. Het eerbetoon bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder twee sierpoorten, een bloemenmonument, een hartjespad en informatieborden. Omdat de werkzaamheden zijn afgerond, werd er op 20 april uitgebreid stilgestaan bij de officiële vernoeming middels een inspirerend programma voor jong én oud.

Programma

Om 12:45 uur begon de inloop voor een speciale ceremonie die om 13:00 uur van start ging. Het hoogtepunt van de middag was de onthulling van het bord ‘Kindjeshaven’, waarbij Michèle van Lier (achternicht van Trui) en Peter Hein (voormalig onderduiker van Kindjeshaven) hun ervaringen deelden. Dit moment werd gevolgd door een optocht naar de speeltuin om 13:15 uur.

In de speeltuin vervolgde Michèle van Lier haar verhaal over Trui van Lier en hield burgemeester Sharon Dijksma een toespraak. Daarnaast werd er door familieleden van Trui van Lier en Jet Berdenis van Berlekom een informatiebord onthuld. De feestelijke opening van de sierpoort en de officiële benoeming tot ‘Trui van Lier Speelkwartier’ werden verzorgd door burgemeester Sharon Dijksma en Michèle van Lier.

De dag werd afgesloten met een verrassing voor alle kinderen, waarna er gelegenheid was om de sierpoorten, het bloemenmonument, het hartjespad en de borden te verkennen. Voor wat lekkers en een drankje in de speeltuin was gezorgd.

Initiatiefnemer Michèle van Lier

Michèle van Lier bedacht het plan voor de sierpoorten, het bloemenmonument, het hartjespad en de informatieborden. Ze stapte ermee naar de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht. Die ontving het idee met open armen en realiseerde het project. Ondernemers uit het gebied hebben aan dit initiatief bijgedragen middels OfU budget.