Tijdens ons Ondernemersdiner werd haar tomeloze inzet voor ondernemersverenigingen in Utrecht bekroond met de Gouden Tapir trofee, uitgereikt door De Speld Live. Het is kartrekker Annemarie van de Beek nog steeds niet helemaal duidelijk welke verdiensten daaraan ten grondslag liggen. Maar wij weten dat natuurlijk wel.

Over Annemarie

Ze is 57 lentes jong, getrouwd en woont in Amersfoort met haar man en hun kat. Annemarie houdt van avontuur, reizen en vrijheid. Daarom heeft ze op haar 28ste de keuze gemaakt om ZZP’er te worden en heeft daar tot op de dag van vandaag geen spijt van. In 1994 startte zij haar secretariaatsbureau E.S.S., dat ze tijdens de opstartjaren combineerde met parttime banen bij verschillende werkgevers. De laatste 16 jaar heeft Annemarie voldoende opdrachten om enkel als ZZP’er werkzaam te kunnen zijn. Annemarie is professioneel secretaris die veel achter de schermen van een ondernemersvereniging regelt, zoals leden- en websitebeheer, alle communicatie, verslaglegging van bestuursvergaderingen en verdere ondersteuning van het bestuur. Tegenwoordig begeleidt ze als kartrekker ook steeds meer OfU-projecten.

Annemarie van Beek - kartrekker - Ondernemersfonds Utrecht
Annemarie van de Beek
Aan de slag voor ondernemersverenigingen

Rond het jaar 2000 startte ze met het voeren van het secretariaat voor de Kring van Utrechtse Ondernemingen (KUO), waar verschillende Utrechtse bedrijventerreinen en grotere bedrijven zoals de Jaarbeurs bij waren aangesloten. Toen begon het balletje pas echt te rollen en kwam ze bij de diverse bedrijventerreinen terecht. Hierdoor raakte ze vanzelf gespecialiseerd in de brede ondersteuning van ondernemersverenigingen: destijds de Kring Bedrijfsbelangen Kanaleneiland, Ondernemersvereniging Nieuw Overvecht, Ondernemerskring Rijnsweerd & VvE Kantorenpark Rijnsweerd. Na de komst van het Ondernemersfonds in 2012 is daar nog ondernemersvereniging Het Fluwelen Handvat bijgekomen.

Naast de genoemde trekkingsgebieden van Ondernemersfonds Utrecht, zijn en waren er nog een aantal ondernemersverenigingen waar Annemarie voor werkt. Voor veel verenigingen werkt ze inmiddels al langer dan 15 jaar! “Het leuke hiervan is dat je met verschillende type ondernemers te maken hebt, van bestuur tot de leden, en dat je met veel verschillende zaken bezig bent. Op het gebied van collectieve belangenbehartiging voelt het voor mij ook zinvol om een steentje bij te kunnen dragen aan de veiligheid en representativiteit van een gebied.”

De Gouden Tapir

Op de vraag hoe de winst van de Gouden Tapir ‘haar leven heeft veranderd’, antwoordt Annemarie bescheiden: “Ik was totaal flabbergasted toen ik deze trofee overhandigd kreeg en vind het een heuse eer, al dacht ik eerst dat het één grote grap was. Ik kan er wel bij bedenken dat ik al vele jaren ondersteuning bied aan diverse georganiseerde trekkingsgebieden in Utrecht en daarbij ook het een en ander organiseer dat met het Ondernemersfonds te maken heeft. Ik denk dat ik jaarlijks ook behoorlijk wat projectaanvragen bij het Ondernemersfonds indien voor deze trekkingsgebieden, die ik tevens monitor of begeleid tot ze zijn afgerond. Wellicht dat ik daarom heb gewonnen.” En dat heeft Annemarie bij het rechte eind. Ze heeft de afgelopen jaren zoveel voor een aantal trekkingsgebieden betekend en daarmee ook voor OfU. Een zeer terechte winnares die we graag eens in het zonnetje wilden zetten!

Annemarie van Beek - kartrekker - Ondernemersfonds Utrecht
Winnares De Gouden Tapir

“Ik heb tijdens mijn opleiding op kamers gewoond in Utrecht, daarna ben ik verhuisd naar Amersfoort. Utrecht is wel altijd in mijn hart gebleven en mijn werk ligt ook voor 90% in Utrecht. Ik heb een groot zakelijk netwerk in Utrecht waardoor ik veel meekrijg over de ontwikkelingen in de stad en betrokken blijf. Ik weet eerlijk gezegd veel meer van Utrecht dan wat zich in Amersfoort afspeelt…..”

— [Annemarie van de Beek]

Van uitdaging tot uitvoering

Zoals in iedere functie ervaart Annemarie leuke en soms ook wat minder leuke uitdagingen. “Bestuursleden zijn in het algemeen vrijwilligers die deze taak nog naast hun vaak drukke baan of ondernemerschap uitvoeren, waar ik overigens veel respect en waardering voor heb. Soms krijg je niet altijd even snel of effectief een reactie of akkoord waardoor je verder kunt. Maar ik heb door de jaren heen ook wel geleerd om in sommige gevallen zelfstandig besluiten te nemen en goed in te schatten hoe de besturen iets zien. Dat is het voordeel als je al langer met elkaar samenwerkt.”

Het schakelen tussen diverse ondernemersverenigingen vindt ze daarnaast vanwege de variatie erg leuk. Daarbij moet ze wel vaak goed haar hoofd erbij houden, zeker als verschillende ondernemersbijeenkomsten kort na elkaar gepland zijn. “Het is me weleens gebeurd dat ik een datum van een bijeenkomst van de ene club verwarde met de datum van de andere club.” Door te werken voor verschillende verenigingen met hun eigen plannen, kan het soms lastig zijn te prioriteren. “Je werkt in feite voor verschillende ‘bazen’ die elk recht hebben op evenveel aandacht. Maar als ze op hetzelfde moment een spoedklus hebben, kom ik daar altijd wel weer uit in onderling overleg. Er is gelukkig ook veel begrip dat men niet het alleenrecht op mij heeft. De leukste uitdaging vind ik wel dat er nog steeds nieuwe dingen op me afkomen, ik me blijf ontwikkelen en dat er veel variatie in het werk is.”

Diversiteit in trekkingsgebieden

Annemarie ziet soms grote verschillen in de behoeftes van ‘haar’ trekkingsgebieden. “Het grappige in mijn situatie is dat ik voor wat betreft de OfU-trekkingsgebieden aan de ene kant de wat ‘luxere’ gebieden ondersteun, zoals kantorenpark Rijnsweerd en het gebied Maliebaan-Wilhelminapark. Daar tegenover staan bedrijventerrein Nieuw Overvecht en Business Eiland Utrecht op Kanaleneiland. Op Nieuw Overvecht en Kanaleneiland zijn bijvoorbeeld veiligheid, leefbaarheid en sociale cohesie van groot belang. Deze thema’s spelen een kleinere rol op Rijnsweerd of de Maliebaan. Toch is het zeker zinvol en handig om relevante kennis en ervaring van het ene gebied met het andere gebied te delen.”

Ook ziet Annemarie nog steeds groeimogelijkheden in haar werkzaamheden. “Ik zie mijn werk meer de diepte ingaan. Op Kantorenpark Rijnsweerd richt ik me ook deels op het parkmanagement en voor Het Fluwelen Handvat bijv. begeleid ik ook meer OfU-projecten, zoals het deelfietsenproject, een duurzaamheidsscan van de kantoorgebouwen en community vorming. Mijn taken worden breder, evenals mijn bestuurlijke inzet.”

Deelfietsen Het Fluwelen Handvat

Tipjes van de sluier

Annemarie wordt altijd enthousiast van nieuwe plannen of projecten voor haar trekkingsgebieden. “Voor kantorenpark Rijnsweerd is dat het Masterplan dat moet leiden tot een multifunctioneler en levendiger gebied, voor Nieuw Overvecht is dat de Ontwikkelvisie die onder andere voor nieuwe initiatieven en verbetering van de openbare ruimte moet zorgen, voor Business Eiland Utrecht op Kanaleneiland is dat een beeldvorming kwaliteitsplan en voor de Maliebaan e.o. de inzet van de Bundeling app om tot een hechtere community te komen. Er staat dus nog heel wat op het programma voor dit jaar en de komende jaren. Zonder Ondernemersfonds Utrecht zou er absoluut veel minder kunnen. ” 

Bredere scope

Bijzondere verlichtingsprojecten, verbetering van de uitstraling door o.a. meer groenvoorzieningen in stenen gebieden en initiatieven ter versterking van de verbinding in een gebied vindt Annemarie erg inspirerend. “Doordat sinds een aantal jaren het Ondernemersfonds voor onbepaalde tijd doorloopt, zijn er kansen ontstaan om investeringen op langere termijn te doen. De scope wordt breder wat tot meer en grotere initiatieven leidt. Ideeën worden tussen ‘mijn’ trekkingsgebieden zeker gedeeld.”

Daarnaast ziet Annemarie wel wat in gebied overstijgende projecten, zeker als een gebied de eigen zaken al aardig op orde heeft en financiële mogelijkheden heeft om aan dat soort projecten bij te dragen. “Dat geldt helaas niet voor elk trekkingsgebied. Sommige gebieden zijn voor de veiligheid bijv. al een groot deel van hun trekkingsrecht kwijt. Een groot landelijk of internationaal evenement dat in Utrecht wordt gehouden, zoals de Tour de France, kan best voor meer trekkingsgebieden zinvol zijn. Per saldo is profilering van de stad vaak ook een stukje profilering van je eigen trekkingsgebied. Ik zie ook kansen voor gebied overstijgende projecten in Utrecht Oost, bijv. voor een gezamenlijk initiatief van Utrecht Science Park met kantorenpark Rijnsweerd en Galgenwaard of nog breder.” Wel ligt er volgens Annemarie ook nog de uitdaging om de verbinding in het eigen trekkingsgebied naar een hoger niveau te tillen.

Annemarie werkt nu ook al heel prettig samen met kartrekkers van enkele andere trekkingsgebieden. “Het is bijvoorbeeld erg fijn om te kunnen sparren met Merel, Lara, Sterre en Rineke.”

Samenwerking met OfU

Annemarie is heel tevreden als het gaat om de samenwerking met OfU. “Het is een goed geoliede machine, waar de afgelopen jaren verdere professionalisering heeft plaatsgevonden. Het team van OfU medewerkers is daarnaast betrokken en erg prettig in de omgang. Zo kan je altijd een vraag stellen en denkt men ook graag met je mee.” Mogelijke verbeterpunten voor Ondernemersfonds Utrecht zijn volgens Annemarie het nog meer inspireren van trekkingsgebieden met projecten die via OfU mogelijk zijn en de naamsbekendheid van het fonds vergroten in de stad. “Ik hoor regelmatig nog dat een ondernemer er niets vanaf weet.”

Annemarie van Beek - Gouden Tapir - De Speld - Ondernemersfonds Utrecht
Uitreiking De Speld Live tijdens het Ondernemersdiner

Tips

Voor minder ervaren gebieden en ondernemersverenigingen is het soms nog een beetje zoeken om de boel op de rit te krijgen. Als doorgewinterde ondersteuner van verenigingen, heeft Annemarie drie tips:

  1. Houd een goede registratie bij van je leden en probeer je ondernemersvereniging zoveel mogelijk te professionaliseren. Hiervoor kunnen professionals ingehuurd worden en met OfU-gelden worden gefinancierd, zodat het bestuur zich met name op het besturen en het beleid kan blijven richten.
  2. Blijf regelmatig in contact met je achterban d.m.v. nieuwsberichten, nieuwsbrieven en/of een app om deze betrokken en geïnteresseerd te houden. Pols om de paar jaar bij je achterban waar de behoeftes liggen en probeer daar beleid op te vormen.
  3. Maak het netwerk met je achterban persoonlijk. Organiseer minimaal een paar keer per jaar netwerkbijeenkomsten met een inspirerend, inhoudelijk deel van bijv. een half uur, zodat kennisoverdracht en verbinding met elkaar gecombineerd worden.