Calisthenicspark

  Trekkingsgebied 56i, Aankleding en uitstraling gebied

  Vanaf mei 2017 kunnen sportievelingen in het Máximapark niet alleen over Het Lint rennen, fietsen of skeeleren, maar daarnaast ook aan krachttraining en bootcamps doen in calisthenicspark deBuitenspelen.

  Dit is te danken aan een initiatief van buurtbewoner Sybo de Geus. Hij raakte op vakantie in Lissabon geïnspireerd door de toestellen langs de weg en besloot dat dit ook een aanwinst zou zijn voor het Máximapark. (Lees hier ons interview met Sybo.)

  Calisthenicspark

  Via de gemeente kwam hij in aanraking met vijf anderen met een soortgelijk idee. Samen zetten ze een plan op touw voor een calisthenicspark. Calisthenics is een sport waarbij je krachtoefeningen doet met je eigen lichaamsgewicht of met minimale apparatuur. De sport is hierdoor voor iedereen geschikt, ongeacht fitheid of ervaring. Naast een parkje voor calisthenics bedachten ze een hindernissenparcours voor bootcamps.

  Máximapark

  Hoewel sport en beweging goed passen bij het Máximapark – het park heeft verschillende ‘sportclusters’ – was het geen uitgemaakte zaak dat de plannen gerealiseerd konden worden. Aan het Máximapark ligt namelijk een heel plan ten grondslag.

  Er moet een evenwicht zijn tussen onder andere natuur & milieu, sport & spel, kunst & cultuur en eten & drinken. Het hindernissenparcours voor bootcamps, dat oorspronkelijk langgerekt zou worden, zou de verschillende eilandjes (recreatie, restaurants, Vlinderhof) doorkruisen. Daarom is uiteindelijk gekozen voor een gecentreerd bootcampparkje.

  Financiering

  De financiering is rondgekomen met hulp van onder andere de Vrienden van het Máximapark, de trekkingsgerechtigde organisatie voor het Ondernemersfonds. Deze stichting zet zich in voor het beheer en de programmering van het park. De Vrienden vonden het idee een mooie sportieve toevoeging aan het park. Zij willen graag investeren in de kwaliteit van het park en dit calisthenicspark draagt bij aan het gevarieerde aanbod.

  Gratis workshops

  De toestellen zijn helemaal gratis en zonder inschrijving te gebruiken. Tot aan de zomer 2017 worden er elke zondagochtend en maandagavond gratis workshops aangeboden, om te laten zien hoe je de apparaten gebruikt. De hoop is dat het calisthenicspark de bewoners in de wijk met elkaar verbindt, ongeacht leeftijd, inkomen en afkomst.

  Vrienden van het Máximapark
  Henny Smorenburg
  www.maximapark.nu/vrienden

  Vergelijkbare projecten