Op initiatief van Ondernemersvereniging Het Fluwelen Handvat en Sterre & Stad is Utrecht Oost een historische wandeling rijker. Op de 23 messing panelen die op eeuwenoude panden zijn aangebracht, zijn anekdotes te lezen over de geschiedenis van desbetreffende panden en hun omgeving.

Rijke historie

De wandeling van wel 4 km laat je meevoeren naar vroegere tijden. Onderweg kom je de prachtigste historische panden en plekken met een rijke geschiedenis tegen. De meeslepende verhalen op de bijpassende messing gevelbordjes geven wandelaars een inkijkje in de lokale historie. Sterre Hijlkema van Sterre & Stad tekende voor het idee en de uitvoering, Ondernemersvereniging Het Fluwelen Handvat betaalde voor dit initiatief vanuit OfU budget.

“Nu de bordjes zijn gemonteerd ben ik wel opgelucht. Wat een klus! (…) Het zijn vaak eeuwenoude monumenten, dus ook de gemeente moest toestemming geven, het is tenslotte erfgoed dat we allemaal koesteren.”

— [Sterre Hijlkema, Sterre & Stad]

Route

Het Maliehuis aan het begin van de Maliebaan is het startpunt van de route. Na het aflopen van de Maliebaan en het oversteken van de spoorweg, ga je via de Emmalaan, het Wilhelminapark en de Zonstraat naar het Spoorwegmuseum, waar de route eindigt.
Het Spoorwegmuseum bevindt zich in het oude Maliebaanstation, dat in 2024 al 150 jaar bestaat. Een mijlpaal!

QR-codes

De weergegeven informatie is natuurlijk beperkt vanwege het formaat van de bordjes. Daarom zijn er QR-codes toegevoegd die doorlinken naar uitgebreide informatie en historische foto’s van de betreffende locatie. Ook kun je er de routekaart openen, die handig is voor onderweg. Deze informatie is te vinden via de website Historische Wandeling Oost.

“Soms is er zóveel te vertellen, lastig om keuzes te maken. Maar het is allemaal gelukt!”

— [Sterre Hijlkema, Sterre & Stad]

Officiële opening

De bordjes hangen al, maar de Historische Wandeling Oost wordt op 15 maart officieel feestelijk geopend. Leden van het Gilde Utrecht lopen dan met genodigden langs een deel van de route en vertellen over de geschiedenis van de buurt. De borrel bij Buurten op de Burgemeester Reigerstraat sluit de feestelijke aangelegenheid af.

“Met deze wandelroute willen we Oost verbinden.”

— [Sterre Hijlkema, Sterre & Stad]