Schoon belonen: drie Utrechtse sportclubs scheiden hun afval

Drie sportverenigingen rondom / in het Máximapark (Leidsche Rijn) doen mee aan de landelijke pilot ‘Schoon belonen’. Ze stoorden zich eraan dat hun afval allemaal op een grote hoop verdwijnt en willen werken aan meer bewustwording over een duurzame omgang met afval. De inzet van ‘Schoon belonen’ is drieledig: afval scheiden, zwerfafval verminderen en op een aantal locaties in het Maximapark zwerfafval opruimen. Zaterdag 11 maart was de kick-off met wethouder Kees Geldof bij voetbalvereniging De Meern. Zaterdag 23 maart trapt ook C.O.V. Desto af en later zal LTC Vleuten de Meern aansluiten.

Opruimen zwerfafval beloond

Voor het opruimen van zwerfafval in de omgeving en het gescheiden inzamelen van plastic flesjes, blikjes en drankenkartons ontvangen de deelnemende sportclubs een beloning. De Utrechtse variant van ‘Schoon belonen’ bestaat uit twee onderdelen: voor het organiseren van één of meer schoonmaakactie(s) in de openbare ruimte ontvangen de sportclubs eenmalig €250. Daarnaast ontvangen ze nog eens €2,50 per volle zak met opgehaalde plastic, blik en pak afval. De sportclubs krijgen van de gemeente twee kliko’s en bijbehorende zakken voor de inzameling van het plastic, blik en pak. De opbrengsten mogen de deelnemende sportclubs en scholen naar eigen wil besteden.

Bijdrage Ondernemersfonds

Ondernemersfonds Utrecht draagt vanuit gebied 56i (Máximapark en sport) bij aan het voorlichtingsmateriaal en een deel van de afvalbakken. Daarnaast is geld vanuit het fonds gereserveerd voor inhuur van de educatie van kinderen over dit onderwerp door Stichting Utrecht Natuurlijk.

Over ‘Schoon belonen’

Schoon Belonen is een initiatief van Natuur & Milieu, Afvalfonds Verpakkingen en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Aan de landelijke Schoon Belonen werken meer dan 80 gemeenten en maatschappelijke organisaties samen om zwerfafval in Nederland zoveel mogelijk te voorkomen en te bestrijden. De Utrechtse opruimactie duurt tot 31 december 2017 en wordt georganiseerd in samenwerking met organisaties als de Vereniging Sport Utrecht, Ondernemersfonds Utrecht en Utrecht Natuurlijk. Gemeenten mogen een eigen invulling geven aan de proef.