Twintig nieuwe AED’s in Utrecht Oost

Trekkingsgebied 58A, Schoon, heel en veilig

Aan de Oostzijde van de stad zijn dit jaar twintig nieuwe AED’s bijgekomen. De kerngroep Maarschalkerweerd en Gemeente Utrecht hebben de handen ineen geslagen om de AED’s op te hangen. 

Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat bij een hartstilstand het hartritme weer kan herstellen. Deze AED’s hebben iets bijzonders: als ze gebruikt worden, dan kan de leverancier Cardiaid ze via remote-monitoring live in de gaten houden op basis van een GSM verbinding. De AED’s zijn ook aangesloten op HartslagNU. Als er een noodmelding via 112 binnenkomt worden hiermee meteen burgerhulpverleners gealarmeerd om een AED te brengen naar het slachtoffer. 

Een AED geeft aan het slachtoffer een schok bij een verstoord hartritme. Deze schok is van levensbelang, de schok geeft als het ware een reset waardoor het hart soms weer normaal gaat kloppen. De combinatie met reanimatie blijft ook van belang. Hiermee pomp je handmatig bloed met zuurstof door het lichaam. Om dit te leren is aan alle locaties die nu een AED hebben een kosteloze reanimatie training aangeboden door de kerngroep.

De kerngroep heeft met de gelden uit het Ondernemersfonds Utrecht de stedelijk geograaf, Sterre Hijlkema, als projectleider ingezet om het netwerk in oost te realiseren. Zij startte begin dit jaar het project op en levert op 8 juni, een half jaar later, 20 AED’s op in Maarschalkerweerd en omgeving. 

De gemeente financiert 50% van elke AED in Utrecht 

Elke minuut telt bij reanimatie en op elke 500 meter kan een AED van levensbelang zijn. De AED moet dan wel buiten hangen en 24 uur per dag beschikbaar zijn. De gemeente financiert daarom via het Initiatievenfonds 50% van elke AED in Utrecht mee. 

Wil jij ook een AED in je straat of bij je werk? Vraag bij jouw wijkbureau naar meer informatie.

Organisatie
Kerngroep Maarschalkerweerd en Mereveld

Vergelijkbare projecten