Buurtconciërge Puur Oost

  Trekkingsgebied 43, Ostadelaan / Scorelstraat Aankleding en uitstraling gebied, Schoon, heel en veilig

  Hoe zorg je voor een goed ondernemers- en woonklimaat in de wijk? Bij Ondernemersvereniging Puur Oost staat deze vraag al jarenlang hoog op de agenda.

  Met de herinrichting en nieuwe aankleding van de vijfsprong op de Adriaen van Ostadelaan in 2016 is al een belangrijke stap gezet. Tegelijk werd ook duidelijk dat daarmee alleen de sfeer in de wijk niet bepaald is. En laat dat nou juist zo belangrijk zijn voor de ondernemers in Oost. Om de samenhang en gastvrijheid van de wijk te vergroten komt Puur Oost nu met een innovatief en inspirerend concept: de Buurtconciërge.

  Een gastvrije wijk

  De afgelopen jaren is door de gemeente, ondernemers, buurtbewoners en andere partijen hard gewerkt om de buurt rondom de Ostadelaan en Scorelstraat op te knappen. De nieuwe indeling van de vijfsprong maakt het hart van de wijk een stuk toegankelijker en uitnodigender. Onder de ondernemers van Puur Oost leeft nu de behoefte om de onderlinge contacten te versterken en de gastvrijheid van de wijk te vergroten. De Buurtconciërge moet hier uitkomst bieden. Door het vertrouwen en de samenhang in de wijk te bevorderen hoopt Puur Oost tegelijk het vandalisme in de wijk tegen te gaan en te voorkomen dat scholieren hun afval laten slingeren. De Buurtconciërge is een centraal aanspreekpunt voor de wijk, toegankelijk voor ondernemers, bewoners en scholieren. De Buurtconciërge is geen vervanging van Toezicht en Handhaving en ook niet bedoeld om taken op te pakken die de gemeente laat liggen. Wel kan de Buurtconciërge de gemeente aanjagen om eventueel achterstallig onderhoud op te pakken.

  Bakfiets

  Hoe ziet dat er dan concreet uit, zo’n Buurtconciërge? Op een herkenbare bakfiets doet Sterre Hijlkema dagelijks haar ronde door de buurt om hier en daar af te stappen of binnen te lopen. In de bakfiets: onder andere een verbanddoos, gereedschapskist, telefoon en laptop. Als een ondernemer in het vervolg alleen in de winkel staat en buiten onrust waarneemt, kan hij of zij de Buurtconciërge vragen even een kijkje te nemen. Ook meldt Sterre via de SlimMelden app de nodige klusjes die door de gemeente opgepakt moeten worden in de wijk. De Buurtconciërge is er niet alleen voor ondernemers, maar voor de hele wijk; voor de St. Aloysiuskerk, het St. Bonifatiuscollege, de Wilg en het Diakonessenhuis. In Londen wordt overigens al jaren gewerkt met een dergelijk concept: ‘The Welcome People. Deze zogeheten ‘welcome people’ blijken een groot effect te hebben op het gevoel van gastvrijheid en veiligheid dat mensen ervaren.

  Ondernemersvereniging Puur Oost
  Miranda van Breukelen 
  www.puuroost-utrecht.nl

  Vergelijkbare projecten