Gezocht: buurtconciërge

Trekkingsgebied 43, Ostadelaan / Scorelstraat Aankleding en uitstraling gebied, Schoon, heel en veilig

Hoe zorg je voor een goed ondernemers- en woonklimaat in de wijk? Bij Ondernemersvereniging Puur Oost staat deze vraag al jarenlang hoog op de agenda.

Met de herinrichting en nieuwe aankleding van de vijfsprong op de Adriaen van Ostadelaan in 2016 is al een belangrijke stap gezet. Tegelijk werd ook duidelijk dat daarmee alleen de sfeer in de wijk niet bepaald is. En laat dat nou juist zo belangrijk zijn voor de ondernemers in Oost. Om de samenhang en gastvrijheid van de wijk te vergroten komt Puur Oost nu met een innovatief en inspirerend concept: de buurtconciërge.

Een gastvrije wijk

De afgelopen jaren is door de gemeente, ondernemers, buurtbewoners en andere partijen hard gewerkt om de buurt rondom de Ostadelaan en Scorelstraat op te knappen. De nieuwe indeling van de vijfsprong maakt het hart van de wijk een stuk toegankelijker en uitnodigender. Onder de ondernemers van Puur Oost leeft nu de behoefte om de onderlinge contacten te versterken en de gastvrijheid van de wijk te vergroten. Een buurtconciërge moet hier uitkomst bieden. Door het vertrouwen en de samenhang in de wijk te bevorderen hoopt Puur Oost tegelijk het vandalisme in de wijk tegen te gaan en te voorkomen dat scholieren hun afval laten slingeren. De buurtconciërge zal straks een centraal aanspreekpunt zijn voor de wijk, toegankelijk voor ondernemers, bewoners en scholieren. De buurtconciërge is geen vervanging van Toezicht en Handhaving en ook niet bedoeld om taken op te pakken die de gemeente laat liggen. Wel kan de conciërge de gemeente aanjagen om eventueel achterstallig onderhoud op te pakken.

Bakfiets

Hoe ziet dat er dan concreet uit, zo’n buurtconciërge? Op een herkenbare elektrische bakfiets zal hij of zij dagelijks de ronde doen door de buurt en hier en daar even afstappen of binnenlopen. In de bakfiets: onder andere een verbanddoos, gereedschapskist, telefoon en Ipad. Als een ondernemer in het vervolg alleen in de winkel staat en buiten onrust waarneemt, kan hij of zij de buurtconciërge vragen even een kijkje te nemen. Maar ook voor hand- en spandiensten in en om het huis of de onderneming is de conciërge het aanspreekpunt. De buurtconciërge is er niet alleen voor ondernemers, maar voor de hele wijk, ook voor de St. Aloysiuskerk, het St. Bonifatiuscollege, de Wilg, Winkelcentrum IBB Hof en het Diakonessenhuis. In Londen wordt overigens al jaren gewerkt met een dergelijk concept: ‘The Welcome People. Deze zogeheten ‘welcome people’ blijken een groot effect te hebben op het gevoel van gastvrijheid en veiligheid dat mensen ervaren.

Vacature

Na een aanloopfase waarin de verschillende partijen in het gebied betrokken zijn ligt er inmiddels een vacature voor 20 uur. De buurtconciërge zal worden betaald vanuit het Ondernemersfonds. Dus ben of ken jij iemand die geschikt zou zijn om buurtconciërge te worden? Bekijk dan vooral deze mooie vacature.

Ondernemersvereniging Puur Oost
Miranda van Breukelen 
www.puuroost-utrecht.nl

Vergelijkbare projecten