Expositie De Nieuwe Stijl in Utrecht Science Park

Trekkingsgebied 6, De Uithof, Evenementen, Marketing en promotie

In 2017 viert Nederland dat kunstbeweging De Stijl 100 jaar bestaat met Stijljaar ‘Mondrian to Dutch Design’. Verschillende trekkingsgebieden haakten aan bij dit themajaar, door bijvoorbeeld Rietveldstoelen te plaatsen of ansichtkaarten te maken. Utrecht Science Park organiseert van 7 oktober tot en met 15 december 2017 de expositie De Nieuwe Stijl.

Wat hebben Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld gemeen met zonnecellen en de ontwikkeling van minidarmpjes? Veel meer dan op het eerste gezicht lijkt. De expositie op het USP brengt deze bijzondere relatie tussen kunstenaars en wetenschappers in beeld.

Gamechangers

De Stijl kunstenaars waren de ‘gamechangers’ van hun tijd. Zij zorgden voor vernieuwing en vooruitgang. De wetenschappers en onderzoekers op het Utrecht Science Park zijn de ‘gamechangers’ van deze tijd. Zij zorgen voor revolutionaire doorbraken die van grote invloed zijn op ons leven. Zij zijn als het ware de ‘kunstenaars van het leven’.

Elektrische Mondriaan

Tijdens de expositie kun je onder andere de ‘Elektrische Mondriaan’ bekijken. Dit is een soort glas-in-lood-paneel, geïnspireerd door de kleurrijke schilderijen van Mondriaan. Onderzoekers naar zonne-energie (Universiteit Utrecht) ontwikkelden dit paneel om elektriciteit op te wekken.

De expositie is op vijf prominente locaties in het Utrecht Science Park te zien. De locaties bevinden zich in gebouwen op het Science Park van hoge architectonische waarde. Nog een extra verwijzing naar De Stijl die eveneens een belangrijke architectuurstroming was.

Locaties expositie De Nieuwe Stijl:

Universiteitsbibliotheek – Heidelberglaan 3
Educatorium – Leuvenlaan 19
Hogeschool Utrecht – Padualaan 101
Hijmans van de Berghgebouw – Universiteitsweg 98
Nutricia Research – Uppsalalaan 12 (vanaf eind oktober)

De expositie De Nieuwe Stijl is mede mogelijk gemaakt door:

Utrecht Science Park Leefbaarheidsfonds, Ondernemersfonds Utrecht, UMC Utrecht, Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Nutricia Research, Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht

Utrecht Science Park
Tulay Arsav
http://www.utrechtsciencepark.nl

Vergelijkbare projecten