EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven

Trekkingsgebied 1, Lage Weide en trekkingsgebied 16A, De Wetering-Haarrijn – Advies, onderzoek en ondersteuning, Duurzaamheid

EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB) ontwikkelt tal van initiatieven waarmee verduurzaming aantrekkelijk gemaakt wordt voor ondernemers. Denk aan zonnepanelen, LED-verlichting en groenere energierekeningen. ECUB maakt inzichtelijk voor ondernemers hoe zij energie kunnen besparen en begeleidt hen vervolgens ook bij het doorvoeren van deze maatregelen.

Resultaten

De resultaten zijn fors. Zo bespaart Stamhuis Retail Services 377 ton CO2 per jaar door collectieve inkoop van groene energie en Zonnebaan 18 10 ton CO2 en ASCOM BV 218 ton.

ECUB – toen nog ECLW – begon in 2015 als initiatief van Industrievereniging Lage Weide om het bedrijventerrein te verduurzamen. Begin januari 2017 sloot bedrijventerrein De Wetering-Haarrijn zich bij het collectief aan en inmiddels groeit ook vanuit andere Utrechtse bedrijventerreinen de belangstelling voor de integrale formule van het EnergieCollectief.

Grootste industriële zonnedak

Een van de belangrijkste ambities van ECUB is om in Utrecht het grootste industriële zonnedak van Nederland te creëren. Daarmee is ECUB al een heel eind op weg. Zo ging van de 23 miljoen SDE-subsidie die in het voorjaar van 2017 werd toegekend bijna 15 miljoen naar Lage Weide en De Wetering.

De ondernemers op Lage Weide en De Wetering-Haarrijn financieren het ECUB mede vanuit het Ondernemersfonds. Hierdoor is het mogelijk gezamenlijk op te schalen en kennis over duurzaamheid te delen. In dit interview met Bert Strijker, manager energie coöperatie van ECUB, leest u meer over de ambities van ECUB. Of lees het interview met Henk Stamhuis en Bert Strijker over dit initiatief op duic.nl.

energie-collectief-utrechtse-bedrijven

ECUB
Bert Strijker
http://www.ecub.nl

Vergelijkbare projecten