Duurzame week Utrecht Centraal

Trekkingsgebied Utrecht Centraal (59), Aankleding en uitstraling gebied, Duurzaamheid, Evenementen, Marketing en promotie

Station Utrecht Centraal is tijdens de Duurzame Week 2019 (15-22 juni) door initiatieven van het samenwerkingsverband groener en duurzamer dan ooit. Tijdens de Utrechtse Duurzame Week opende NS in de stationshal haar nieuwe circulaire pop-upstore ‘Welkom Terug’. Daar zijn de lampen gemaakt van de welbekende gele vertrekborden en ligt hergebruikte treinstoelbekleding als vloerbedekking op de grond. De pingpongtafel bestaat uit oude treinvloerdelen en de prullenbakken hebben een tweede leven gekregen als groene wanden. Op die manier hergebruikt NS materialen uit haar treinen in haar stations en dat past bij onze ambitie om zo min mogelijk afval te produceren.

Ook is er op Utrecht Centraal een kleermaakster aanwezig voor kleine reparaties aan de kleding van reizigers. NS bekijkt hoe zulke duurzame initiatieven op meer stations een plek kunnen krijgen.

Plastic flesjes inleveren
Veel van het afval op stations bestaat uit plastic. Daarom kunnen reizigers in de pop-upstore hun plastic flesjes inleveren. In ruil daarvoor ontvangen zij van NS een waardebon van 0,10 euro, bijvoorbeeld in te leveren bij de Kiosk voor korting op de koffie of te doneren aan Stichting Plastic Whale. NS verzamelt de flesjes en zorgt dat die gerecycled worden.

Vergroening

Aan de Jaarbeurszijde van het station zijn de letters U-T-R-E-C-H-T te zien. Hiervoor zijn oude prullenbakjes uit de Intercity gebruikt. Dit is een van de projecten waarmee Utrecht Centraal steeds groener wordt. Zo groen, dat het station vanaf vandaag een eigen tuinman heeft.

Circulair Design Challenge
De winnaars van de CirculairDesign Challenge die ProRail vorig jaar heeft uitgeschreven, zijn deze week te bekijken in de vitrines van het station. In deze Challenge is ProRail op zoek gegaan naar nieuwe producten die ontwikkeld kunnen worden met gebruikt spoormaterieel. De vitrines vind je bij de incheckpalen in de stationshal.

Vond je dit project inspirerend? Volg via onze nieuwsbrief de nieuwste projecten die samenwerkende ondernemers realiseren via het OfU.

Week van de duurzaamheid Utrecht
De circulaire pop-up store was open tijdens de Utrechtse Duurzame Week, die duurde tot 22 juni.

Organisatie: informeel samenwerkingsverband Utrecht Centraal

Vergelijkbare projecten

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen