De veranderende stad

Trekkingsgebied 9B, Aankleding en uitstraling gebied

In de Merwedekanaalzone vinden in de periode 2020-2022 in opdracht van de gemeente Utrecht diverse infrastructurele werkzaamheden plaats. Deze werkzaamheden ontsieren de komende 2 jaar het monumentale entree van het gebied enorm.

Om het aangezicht van dit gebied (langs de Dr. M.A. Tellegenlaan en de Van Zijstweg) voor de bewoners, werknemers en bezoekers te verfraaien en positieve aandacht te vragen voor de veranderende stad, wordt de historie van dit gebied middels beeld en tekst aan passanten getoond. De foto’s op de omheining bij Villa Jongerius vertellen het historische verhaal over de Merwedekanaalzone vanaf 1200 tot de nieuwe wijk in 2022.

Historisch verhaal in het kort:

Oorspronkelijk woonden en werkten in dit gebied de tuinders en hoveniers van Utrecht. De hovenierswoning van Mien de Groot aan de Van Zijstweg is het enige pand dat nog herinnert aan deze tijd.

Toen rond 1900 het Merwedekanaal werd geopend, vestigden zich tevens vele industriële en handels bedrijven langs de nieuwe waterweg. Rond 1920 werd de Veilinghaven gegraven voor de groente- en fruitveiling. Langzaam maar zeker vertrokken de hoveniers en vestigden zich meer bedrijven zoals de UBO bandenfabriek. Later werd dat terrein gekocht voor de uitbreiding van de Jaarbeurs.

De hovenierswoning van Jongerius, werd in de jaren ’30 vervangen door een moderne villa met tuin, kantoor en werden de achterliggende constructiehallen verder uitgebreid. De huidige dr MA Tellegenlaan en Van Zijstweg zijn pas rond 1960 aangelegd door de bouw van Kanaleneiland. Tussen 1970-2000 veranderen de fabrieken in kantoren en straks verrijst er een gehele nieuwe woonwijk.

Vergelijkbare projecten