22 september 2020 | Blog

Blog Trude Maas: Over vakkenvullers, voetballers en ondernemende kunstenaars

Nog even en het herfstblad waaiert over de grond. Sommigen zien er nuttig compost in, anderen hebben absoluut nog geen zin in hark en bezem. Weer anderen somberen over gladde tramrails. We kijken nu eenmaal allemaal door onze eigen bril. Daar is op zich niets verkeerds aan. Maar wel jammer als het daarbij blijft.

Zo gaat het ook op dit moment met het post-lockdown denken. De een ziet het beroep op de Bijstand pijlsnel omhoog gaan, de ander heeft heimwee naar de stille stad en schone lucht van afgelopen voorjaar. Als we niet oppassen gaat iedereen de nieuwe situatie te lijf met dat eigen brilletje vanuit eigen overtuiging, belang of hobby.

Kickbokser rolmodel

De UtrechtDB wil graag juist nu pleiten voor ruimte voor een andere blik. Zoals het pleidooi in de column van onze Petra Pluimers om sport-ondernemers en scholen meer te verbinden. Dat bracht ons andere UtrechtDB-lid Niek Amelink tot de opmerking dat Petra’s kickboksers van FDC Centre op Kanaleneiland mooie rolmodellen zijn voor de jeugd daar. Hij heeft goede ervaringen met de inzet van topvoetballers, want FC Utrecht stuurt haar spelers systematisch naar scholen met hun verhaal. Daarnaast biedt FC Utrecht Leert bijvoorbeeld lessen over gezond eten. 

Groente gewoon

Een andere blik, zeggen wij. Want werk eens samen met onverwachte partijen. Een voorbeeld. Ooit startte Albert Heijn met huiswerkondersteuning voor zijn vakkenvullers. Natuurlijk deels uit eigenbelang. Maar ook om te voorkomen dat sommige vakkenvullers hun school niet zouden afmaken. Lang niet alle ouders hebben immers de middelen om huiswerkondersteuning te betalen. Met het risico dat sommige jongeren op hun twintigste nog steeds vakkenvuller zijn.

Dit najaar zijn er bij AH acties om de verkoop (en het gezonde eten) van groenten en fruit te stimuleren. Door kinderen te lokken met spelletjes. Zodat ze groenten op hun bord gewoon gaan vinden. Geen idee hoe succesvol dat tot nu toe is. Maar het idee is goed.

Met onverwachte partijen

Hier zien we hoe je gezondheid en ziektepreventie anders kunt oppakken. En met heel andere partijen dan waar je in eerste instantie aan denkt. Volgend voorbeeld van een ‘andere blik’: zoals de Universiteit Utrecht hoogleraren op de fiets scholen laat bezoeken, kunnen studenten medicijnen misschien met scholieren naar de supermarkt? Bij de voorbereiding leren studenten en aankomend huisartsen in één moeite door ook hoe ze zelf gezond en goedkoop kunnen koken.

Handreiking aan kunstenaars?

Nog een voorbeeld van onverwachte samenwerking. Een paar jaar geleden werden in Utrecht allerlei ateliers gesloopt om plaats te maken voor huizen, kantoren en andere nieuwbouw. Toen UtrechtDB de treurende kunstenaars en wat andere partijen in de stad om een tafel had verzameld, zegde de directeur van de Bieb spontaan toe dat hij zijn wanden aan de Neude graag zou openstellen als expositieruimte. Inmiddels zien we dat hij woord gehouden heeft.

Overheid niet altijd ons aller hoeder

Nu we moeten nadenken over de aanpak van de gevolgen van de corona-pandemie, komt ineens de overheid overal in beeld. Kennelijk wordt die nu gezien als ons aller hoeder.

Prima voor de terreinen waarop we de overheid verantwoordelijkheid gaven. Bouwen en veiligheid bijvoorbeeld.

Pak de ruimte

Maar delegeren we als samenleving niet te gemakkelijk? Op tal van gebieden kunnen partijen buiten de overheid immers ook van alles. Kijk naar de ondernemers in de sport, het preventie-fruit van de supermarkt, de kunstenaars in de Bieb. Het kan. Mits overheid, burgers en ondernemers elkaar weten te vinden. En als ze ruimte durven pakken voor andere dan gebruikelijke oplossingen.

Parade in de bieb

Zou mooi zijn om daar over een paar maanden een parade van te maken om zo de veerkracht van de stad te tonen. Kijk eens: dit ontstond met een andere blik! Idee voor een tentoonstelling in de Bieb misschien? Met een mooie interactieve website erbij?

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

Vragen of reageren? Mail naar info@utrechtdb.nl