Gezamenlijke initiatieven samen betaald
Ondernemersfonds Utrecht maakt het mogelijk om initiatieven en investeringen binnen Utrecht gezamenlijk te financieren. Het fonds verbindt lokale ondernemers, verschillende sectoren en organisaties, en draagt bij aan de vestigingskwaliteit van Utrecht. Dit versterkt de economische structuur van Utrecht, zorgt voor betrokken ondernemers en geeft hen meer verantwoordelijkheid in hun eigen gebied. Hoe het precies werkt? Deze animatie legt het in twee minuten uit:
Hoe wordt het fonds gefinancierd?
De onafhankelijke stichting Ondernemersfonds Utrecht beheert geld dat door ondernemers zelf wordt opgebracht via een opslag op de ozb niet-woningen. Per 1 januari 2012 is de ozb niet-woningen verhoogd met 50 euro per 100.000 euro WOZ-waarde. Dit is later aangepast naar een vast percentage: 11.1% van de ozb.
Alle betalers van ozb niet-woningen betalen dus mee. Behalve bedrijven zijn dat bijvoorbeeld ook scholen, sportvelden en ziekenhuizen. Ook de overheid betaalt mee als zij een pand bezit of huurt.
Indeling in trekkingsgebieden
Om te zorgen dat de ondernemers die het geld opbrengen er daadwerkelijk zelf mee aan de slag kunnen, hebben de initiatiefnemers de stad verdeeld in ruim zeventig deelgebieden: de trekkingsgebieden. Zo’n trekkingsgebied kan een industrieterrein zijn of een kantorenpark, en soms is het een hele stadswijk. Ieder gebied brengt een eigen budget op en mag zelf bepalen wat het daarmee doet. Het bestuur van Ondernemersfonds Utrecht toetst vervolgens of de besteding transparant is, of die past bij het doel van het fonds en of er bijvoorbeeld geen kosten worden gemaakt voor zaken die de gemeente eigenlijk moet betalen.
Heb je vragen over Ondernemersfonds Utrecht?
Heb je vragen over Ondernemersfonds Utrecht?
Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen of neem contact met ons op.