Outdoor krachttraining in het Máximapark

In gesprek met Sybo de Geus, initiatiefnemer van deBuitenspelen

  • calisthenics maximapark

Vanaf mei 2017 zullen sporters in het Máximapark niet alleen meer rennen, fietsen of skeeleren over Het Lint, maar ook aan krachttraining en bootcamps doen. Ondernemersfonds Utrecht sprak met Sybo de Geus uit Leidsche Rijn, initiatiefnemer van het splinternieuwe calisthenics- en bootcamppark deBuitenspelen. ‘Het heeft heel lang geduurd, wel 2,5 jaar. Maar nu het er staat denk ik: wauw, dit hebben we wel mooi voor elkaar gekregen!’

‘Het idee van zo’n calisthenicspark ontstond drie jaar geleden, op vakantie in Lissabon. Toen ik mijn hardlooprondje door de Portugese stad deed, zag ik langs de kant van de weg toestellen waarmee ik krachttraining kon doen met mijn eigen lichaamsgewicht. Voor mij als amateur- triatleet was dat een heel welkome aanvulling op mijn hardlooptrainingen. Ik zag de toestellen al voor me in het uitgestrekte Máximapark, waar ik thuis altijd hardloop over Het Lint [een geasfalteerde recreatiestrook rondom het park, red.].’

Naïef

‘Eenmaal weer terug van vakantie heb ik het inloopspreekuur van de gemeente bezocht. Ik nam vakantiefoto’s van mijn krachttraining mee, in de veronderstelling dat ik daarmee de gemeente zou kunnen overtuigen ook zulke sporttoestellen in het Máximapark neer te zetten. Achteraf besef ik dat ik toen heel naïef was, ik had nul ervaring met dit soort processen. De gemeente gaf me de opdracht het projectplan helemaal zelf op te stellen, inclusief tijdpad, begroting etcetera. Een grote klus, die ik moest zien te combineren met werk, sociaal leven, gezin…’

Zes willekeurige mensen

‘Pas toen Maartje van de gemeente me belde dat ze anderen had gesproken met een soortgelijk idee kwam er schot in de zaak. We zochten contact met elkaar. Zo zijn we met zes willekeurige mensen tot een tweedelig plan gekomen, tot in de puntjes uitgewerkt. Een lang proces. Naast een parkje voor calisthenics bedachten we een hindernissenparcours voor bootcamps. De moeilijke naam ‘calisthenics’ betekent simpelweg een sport waarbij je krachtoefeningen doet met je eigen lichaamsgewicht of met minimale apparatuur. De sport is hierdoor voor iedereen geschikt, ongeacht fitheid of ervaring’

Máximapark

‘Hoewel sport en beweging perfect passen bij het Máximapark – het park heeft verschillende ‘sportclusters’ – was het geen uitgemaakte zaak dat onze plannen gerealiseerd konden worden. Aan het Máximapark ligt namelijk een heel plan ten grondslag. Er moet een evenwicht zijn tussen onder andere natuur & milieu, sport & spel, kunst & cultuur en eten & drinken. Het hindernissenparcours voor bootcamps, dat oorspronkelijk langgerekt zou worden, zou de verschillende eilandjes (recreatie, restaurants, Vlinderhof) doorkruisen. Daarom is uiteindelijk gekozen voor een gecentreerd bootcampparkje.

We zijn heel blij dat we uiteindelijk de financiering rond hebben kunnen krijgen met hulp onder andere de Vrienden van het Máximapark. Deze stichting zet zich in voor het beheer en de programmering van het park [Vrienden van het Máximapark is de trekkingsgerechtigde organisatie voor het Ondernemersfonds, red.]. De Vrienden vonden het direct een leuk idee en een mooie sportieve toevoeging aan het park. Zij willen graag investeren in de kwaliteit van het park en dit calisthenicspark draagt bij aan het gevarieerde aanbod.’

Gratis workshops

‘De toestellen zijn helemaal gratis en zonder inschrijving te gebruiken. Tijdens het hardlopen heb ik al heel veel sport- en bootcampgroepjes gezien die er baat bij kunnen hebben. De eerste tijd geven we elke zondagochtend en maandagavond gratis workshops, om te laten zien hoe je de apparaten gebruikt. We hopen dat het calisthenicspark de bewoners in de wijk met elkaar verbindt, ongeacht leeftijd, inkomen en afkomst.’

Zaterdag 6 mei vindt de officiële opening plaats van bootcamp- en calisthenicspark deBuitenspelen. Vanaf 14.00 uur bent u van harte welkom aan de Componistenlaan 1 te Vleuten. De gratis workshops zijn vanaf de opening tot aan de zomervakantie op de zondagochtenden om 10.00 uur en op de maandagavonden om 19.00 uur.