Lage Weide is een van de Utrechtse gebieden waar ondernemers de afgelopen jaren actief aan de slag zijn geweest om een professioneel parkmanagement te realiseren. Om ook anderen een kijkje in de keuken van dit gebied te bieden, namen we contact op met directeur-bestuurder Roeland Tameling. Wat doet ‘Industrievereniging Lage Weide (ILW) Parkmanagement Lage Weide’ zoal en wat is de rol die Roeland hierin speelt?

Over Roeland

Roeland Tameling is een enthousiaste verbinder en heeft veel ervaring met stedelijke ontwikkeling, ondernemerschap en gebiedsmarketing. Naast directeur-bestuurder van ILW Parkmanagement Lage Weide is hij ook directeur van stichting Kampen Partners en voorzitter van de Geluksacademie. Roeland: “En natuurlijk vooral vader van zoon Paul en echtgenoot van Annemarie, met wie ik in Leusden woon. Verder zou ik mezelf als fanatiek omschrijven, maar als ik een spel of wedstrijd speel, gaat het me niet om het winnen. Tegen elkaar spelen is leuk, maar samen spelen is leuker. Ik vind beach ball erg leuk, het liefst met mijn voeten in de branding in Barcelona, want daar woont een van mijn beste vrienden. Tip: ga naar restaurant Roots and Rolls, vraag naar Erik en doe de groeten van Roeland. Warm welkom gegarandeerd.”

“Deze zomer word ik 50, en volgens mij is het geen toeval dat ik in dat jaargetijde geboren ben. Ik loop namelijk op zonne-energie.”

— [Roeland Tameling]

Dat klinkt als een drukbezet leven, maar wie Roeland kent, weet dat hij beschikt over een flinke dosis energie. Zelf zegt hij daar over: “Deze zomer word ik 50, en volgens mij is het geen toeval dat ik in dat jaargetijde geboren ben. Ik loop namelijk op zonne-energie.”

Roeland Tameling

Lage Weide

Roeland is voor 3,5 dag per week in dienst van ILW Parkmanagement Lage Weide, waar hij verantwoordelijk is voor een terrein van 500 HA en een jaarbudget van € 500.000,-. Deze klus pakt hij aan samen met een enthousiast team ervaren collega’s. In totaal nu 3,4 FTE. Samen pakken ze projecten op die gericht zijn op de thema’s arbeidsmarkt, bereikbaarheid, community, duurzaamheid en veiligheid. En daarbij wordt de visie die gezamenlijk is geformuleerd goed in de gaten gehouden. Roeland: “Lage Weide wil in 2024 het Meest Vitale Bedrijventerrein van Nederland zijn en de schone motor van gezond stedelijk leven in Utrecht. Oftewel een toekomstbestendig, energieneutraal, circulair, groen en klimaatadaptief bedrijventerrein.” En wat houdt dat concreet in? “Meer natuur, de biodiversiteit is weer terug op het niveau van voor de ecologische crisis en meer gezonde en tevreden medewerkers. Hiermee moet het imago van Lage Weide als plek om te werken met 20% verbeteren en de vastgoedwaarde stijgen. Het wordt daarom nóg aantrekkelijker om grond of bedrijfsruimte te bezitten op Lage Weide.”

Bedrijventerrein Lage Weide - Ondernemersfonds Utrecht
Bedrijventerrein Lage Weide

Achterban betrekken

Concrete ambities waar hard aan wordt gewerkt, maar hoe komt zo’n visie tot stand en hoe betrek je je achterban hierbij? Dat gaat niet vanzelf. In Lage Weide is deze visie geformuleerd op basis van de informatie die is opgehaald met deskresearch maar vooral door middel van gesprekken, interviews en workshops waarbij verschillende partijen zijn betrokken: zowel vastgoedeigenaren en ondernemers in het gebied als relaties en deskundigen van buiten het gebied.

“Toen we de opgehaalde informatie hadden verwerkt, is bij onze achterban getoetst of zij zich herkennen in deze informatie en is het ‘Lage Weide Congres’ georganiseerd. Hier discussieerden we over schijnbare tegenstellingen, zoals ‘Consumenten willen online kopen en bestellingen thuisbezorgd krijgen, maar ze klagen ook over ‘verdozing’ en ‘we willen ruimte voor circulaire bouwhubs en andere bedrijvigheid met een grote toegevoegde maatschappelijke waarde, maar we laten de markt de invulling van onze ruimte dicteren’ en ‘Lage Weide moet een banenmotor zijn en meer werk genereren, maar er is nu al een groot tekort aan medewerkers’. Dit leverde boeiende gesprekken op en gaf ook nieuwe inzichten, die we vervolgens weer hebben verwerkt in onze activiteitenplannen. En het vormt ook een belangrijke basis voor de Omgevingsvisie die de Gemeente Utrecht nu voor Lage Weide ontwikkelt. Zo brengen we ondernemersbelangen en maatschappelijke discussies bij elkaar. Die samenwerking met de gemeente vinden we echt hartstikke belangrijk. En de gemeente gelukkig ook.”

Obstakels

In een gebied als Lage Weide zijn veel bedrijven gevestigd met niet altijd exact dezelfde belangen of behoeftes. Het kan niet anders of je komt tijdens zo’n proces van visie-vorming ook de nodige obstakels tegen. “Ja, natuurlijk. En het feit dat onze discussies en besluitvorming voor het grootste deel in coronatijd vielen, hielp niet mee”, vertelt Roeland. “Doordat we grotendeels digitaal overleg hadden waardoor een deel van de lichaamstaal wegvalt, mis je soms toch wat in de uitwisseling van gedachten en bovendien had iedereen in die periode ook wel wat anders aan zijn hoofd. Dat iedereen veel behoefte had om weer fysiek bij elkaar te komen, werd dan ook meer dan duidelijk tijdens ALV waar we de visie presenteerden. Er zaten meer dan 120 deelnemers in de zaal!”

Doorontwikkeling

En dan is de visie geformuleerd, maar zo’n visie is geen ‘statisch ding’. Zowel binnen een gebied als daarbuiten zijn er steeds weer nieuwe ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op hetgeen je onderling hebt afgesproken. “Dat klopt”, zegt Roeland. “In de visie die we in eerste instantie gepresenteerd hebben, spraken we nog in redelijk algemene termen over onze duurzaamheidsambities, maar inmiddels wordt van ons verwacht dat we veel concreter worden., We zijn dan ook verdergegaan met het vastleggen van duurzaamheidsafspraken in een ‘Green Deal’ voor Lage Weide. Die moet weliswaar nog formeel ondertekend worden, maar wie daar al meer over wil weten, kan alvast kijken op https://lageweide.nl/duurzaamheid/.”

Besluitvorming en draagvlak

Utrecht is opgedeeld in bijna 70 trekkingsgebieden en die gebieden hebben allemaal een eigen karakter. Waar het ene gebied vrijwel alleen retail en horeca huisvest, ligt de nadruk in een ander gebied op kantoren of industrie. Het zal niemand dan ook verbazen dat de besluitvorming rondom nieuwe projecten en het betrekken van de achterban niet in alle gebieden op dezelfde manier is georganiseerd.

Roeland: “Door de omvang van ons trekkingsgebied hebben we op Lage Weide een ondernemersvereniging die als beleidscentrum functioneert en een parkmanagementorganisatie die de uitvoering van projecten voor haar rekening neemt. De ondernemersvereniging stelt jaarlijks een document op, waarin de ambities voor de komende jaren zo concreet mogelijk worden vastgelegd. Hierbij wordt uiteraard gezorgd dat ze passen binnen onze A-B-C-D-V meerjarenstrategie (Arbeidsmarkt, Bereikbaarheid, Community, Duurzaamheid en Veiligheid). Dit document wordt ter besluitvorming voorgelegd aan alle vastgoedeigenaren en ondernemers die binnen ons gebied bijdragen aan het Ondernemersfonds. Vervolgens maakt de parkmanagementorganisatie een jaarplan met begroting waarin de ambities zijn vertaald in concrete projectplannen. Ook dit jaarplan wordt voorgelegd aan de vastgoedeigenaren en ondernemers op Lage Weide. Dat gebeurt tijdens het ‘besluitvormend overleg’. Op dat moment kunnen ook andere partijen hun plannen pitchen. Voor de projecten waar goedkeuring voor is gegeven, vragen we budget aan bij OfU.”

Projecten

Waarschijnlijk zal iedere ondernemer of vastgoedeigenaar in Lage Weide weer een ander project aanwijzen als ‘favoriet’ of ‘meest opvallend of succesvol’. Roeland: “We hebben al een heleboel toffe projecten geïnitieerd, zoals de lancering van onze vacaturesite www.lageweidewerkt.nl, het plaatsen van LED-schermen bij de entrees van ons bedrijventerrein en het 100 bomen project. Maar voor mij persoonlijk springt de online Veilig Ondernemen Challenge die we voor de ondernemers hebben georganiseerd eruit. De ondernemers kregen een maand lang allemaal kleine opdrachten en slimme tips. Bij wijze van aftrap organiseerden we een digitale pub quiz met de wijkagent en de deelnemers. Dit project was leuk én heel zinvol, omdat het praktisch was en zonder veel investeringen toch flinke verbeterkansen voor alle deelnemende bedrijven bood.”

Het campagnebeeld van de Veilig Ondernemen Challenge

Nieuwe plannen

Ook voor de nabije toekomst staan er nieuwe projecten op de planning. Zo wordt bijvoorbeeld binnenkort een deelfietsenproject gelanceerd, wordt er onderzoek gedaan naar concrete mogelijkheden voor klimaatadaptatie, staan er P&O Netwerkbijeenkomsten gepland, gaat Lage Weide aan de slag om ondermijning tegen te gaan en is inmiddels een start gemaakt met EHBM (Eerste Hulp Bij Mobiliteit) om ondernemers te helpen hun medewerkers op de fiets te krijgen.

Tips

Voor gebieden die nog aan het onderzoeken zijn hoe ze de visie en ambities voor hun gebied zouden kunnen ontwikkelen, kan de start soms best wel lastig zijn. Hoe betrek je meer ondernemers in dit proces en hoe kom je met elkaar tot passende keuzes. We vroegen Roeland Tameling naar eventuele tips en hij heeft er vier:

  1. Als je niet weet waar je naartoe wil, kom je nergens. Dus durf te kiezen.
  2. Alleen maar bezig zijn met visie ontwikkelen en daardoor niet meer aan uitvoering toekomen is ook niet slim. Dus zorg ook voor organisatie en budget.
  3. Maak er een enthousiast en positief verhaal van. Niet alleen het resultaat, maar ook de weg er naartoe mag best leuk zijn. Daarmee bereik je meer, zo kan ik je uit ervaring vertellen.
  4. Je verantwoordelijkheid gaat verder dan je eigen winkelgebied of bedrijventerrein. Jij kunt voor Utrecht en de rest van de wereld het verschil maken door de juiste dingen te doen. Dat is een kwestie van integriteit (“zijn mijn kleinkinderen straks trots op me?”) én van slim lobbyen. Want als je breder dan je eigen belang kijkt en aansluit bij maatschappelijke belangen, werk je ook veel makkelijker samen en bereik je ook voor je eigen gebied uiteindelijk veel meer.

Neem gerust contact op!

Roeland: “Op Lage Weide wisselen we graag ervaringen uit en werken we graag samen met anderen. Dus als je meer wil weten en je kunt de antwoorden niet op onze website vinden, bel (+31 (0)6 17 453 490) of mail me dan. Want wij helpen ondernemers graag verder en we willen echt bijdragen aan gezond stedelijk leven in Utrecht. Als jij die ambitie ook hebt, hoor ik graag van je”

Het 100 bomen project