22 januari 2018 | Nieuws, On the spot

On the spot: Coen Hoozemans. ‘We beginnen hier met een schone lei.’

  • coen-hoozemans

In gesprek met Coen Hoozemans (Pathe-Cinemec) over samenwerking in Leidsche Rijn Centrum

Nu nog is het rondom het Berlijnplein en Pathé-Cinemec wat onherbergzaam, zeker in deze koude, donkere dagen. Vrachtwagens met materialen rijden af en aan, wegen zijn maar half geasfalteerd en in het gras rondom vullen kuilen zich met water. Maar het duurt niet lang meer, zo halverwege 2018, of Leidsche Rijn Centrum wordt opgeleverd.  De veelbelovende contouren van dit tweede hart van Utrecht zijn al zichtbaar. Ondernemers en eigenaren willen met hun budget vanuit het Ondernemersfonds werken aan de profilering van dit nieuwe gebied.

Met Rogier Hendriks (namens a.s.r. Vastgoed Projecten) en Coen van Riet (namens Colliers) vormt Coen Hoozemans (namens Pathe-Cinemec) het driekoppig bestuur van de gloednieuwe Stichting Leidsche Rijn Centrum. Deze stichting zal trekkingsgerechtigde zijn en mag dus aanvragen doen bij het Ondernemersfonds. Op 23 januari is de eerste informatiebijeenkomst voor iedereen die bijdraagt aan het Ondernemersfonds in dit gebied.

Beoordelingscriteria

‘We beginnen als samenwerkende ondernemers in dit gebied met een schone lei’, zegt Coen Hoozemans. Hij is manager van Pathe-Cinemec, de herkenbare grote rode doos op het dak van de Leidsche Rijntunnel. De bioscoop heeft maar liefst zeven zalen en een rooftopbioscoop. ‘Wij zijn als Cinemec nu nog de buurman waar je een ladder komt lenen. Er is hier verder bijna niets, iedereen heeft elkaar nog nodig. Het geeft ons de kans de basis van de samenwerking goed op te tuigen.’ Met het initiatiefgroepje heeft Hoozemans dan ook een aantal beoordelingscriteria opgesteld voor projectaanvragen in het gebied. Zo moet een aangevraagd evenement bijdragen aan de bekendheid van Leidsche Rijn Centrum / het Berlijnplein en nieuwe mensen trekken naar het gebied.

Kansen

Hoozemans ziet volop potentieel voor Leidsche Rijn Centrum. Het aantal inwoners van Leidsche Rijn is exponentieel gegroeid de afgelopen jaren. Ondertussen loopt de Utrechtse binnenstad vol. ‘Vroeger kon ik mijn fiets in het centrum altijd kwijt, nu lukt dat niet meer’, zegt Hoozemans die zelf aan de Amsterdamsestraatweg woont. ‘Ik denk dat er voldoende belangstelling is voor LRC. Wij mikken erop mensen te trekken uit de hele regio Utrecht. Nu is Cinemec de enige magneet, ik ben heel benieuwd hoe het publiek zal aantrekken als Leidsche Rijn Centrum af is.’

Risicovol

Om de bekendheid van Leidsche Rijn Centrum te vergroten heeft de stichting inmiddels concrete voorstellen uitgedacht. Eén plan is de openingsceremonie van LRC flink aan te kleden. Een ander plan het plaatsen van schermen langs drukke verkeersknooppunten, om voorbijgangers te wijzen op activiteiten. Daarnaast wil de stichting het budget uit het fonds ook gebruiken om vraag en aanbod elkaar beter te laten vinden. Hoozemans: ‘Bewoners – en wij als Pathe-Cinemec natuurlijk ook – hebben behoefte aan gezellige horeca-gelegenheden. Maar voor kleine ondernemers is het best risicovol hier iets te starten.’ Om de vaart erin te houden en verschillende partijen te betrekken huurt de stichting Joyce Roskamp in voor een aantal uren per maand voor professionele ondersteuning. ‘We hebben iemand nodig die deadlines stelt en focus heeft, dan komen er daadwerkelijk projecten van de grond.’