14 januari 2019 | Nieuws, On the spot

On the spot: Arjan Kleuver, voorzitter CMU



  • arjan-kleuver

Sinds 1 juli 2018 is Arjan Kleuver de nieuwe voorzitter van Centrummanagement Utrecht (CMU). Bij zijn aantreden was hij “zeer dankbaar dat ik deze functie mag gaan uitvoeren. Zo kan ik me, na 12 jaar gemeenteraadslid te zijn geweest, blijven inzetten en meehelpen de stad waarvan ik zo van houd, nog mooier te maken”. Inmiddels is er een half jaar verstreken en is het nieuwe jaar net begonnen. Tijd voor een korte evaluatie én vooruitblik in 2019.

Rol

We treffen Arjan om 10.00 uur in hartje stad, bij Het Gegeven Paard in TivoliVredenburg. Doordat het regent is het vrij donker buiten, maar als je hier ’s avonds zit, heb je past écht mooi uitzicht op de prachtig verlichte gevel van de Bijenkorf. Arjan: “We zijn heel blij dat de Bijenkorf dit elk jaar doet, als aanvulling op de sfeerverlichting in de verschillende centrumkwartieren. De shopmanager van de Bijenkorf is een van de CMU-bestuursleden is en zeer betrokken bij de sfeer in het centrum. Dat zie je terug. Het helpt ook om snel te schakelen en keuzes te maken”.

Keuzes maken -en dan vooral de nodige informatie voorsorteren zodat het bestuur dit weloverwogen kan doen- is een belangrijke taak van de voorzitter. “Daarnaast treed ik naar buiten als het gezicht van CMU en onderhoud ik, samen met de andere bestuursleden, de relaties in de stad. Daarbij vind ik het belangrijk dat CMU bekend staat als een benaderbare, sympathieke en hardwerkende club”. Daarnaast heeft Arjan regelmatig overleg met de centrummanager (Jeroen Roose-van Leijden, red.) over wat er gebeurt in de stad, wat goed gaat en wat beter kan. Ook zorgt hij voor de lobby en de vertegenwoordiging van de Utrechtse centrumondernemers naar de gemeente toe. Arjan: “Na 12 jaar was ik mijn creativiteit in de gemeenteraad een beetje kwijt. Ik wilde me daarna wél blijven inzetten voor de stad en wat doen met de kennis en contacten die ik had opgedaan. Deze voorzittersrol past daar perfect bij. Ik vind het verschrikkelijk leuk om te doen. Er kan en moet nog veel gebeuren en de belangen zijn groot.”

Ondernemers én bewoners vertegenwoordigen

Naast de belangenbehartiging van de ondernemers, is de dialoog met de bewoners in de Utrechtse binnenstad ook heel belangrijk voor CMU. Arjan: “Voor een gezond ondernemersklimaat in de stad, vinden we het belangrijk dat de bezoekersaantallen toenemen. In tegenstelling tot wat wel beweerd wordt, wijzen cijfers uit dat het momenteel niet drukker is dan een paar jaar geleden. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat de stad bewoonbaar blijft en zijn karakter behoudt. Dat is zoeken naar de juiste balans. Het centrum moet namelijk diversiteit bieden aan bezoekers, maar wordt er niet beter op als het niet drukker mag worden. Dan verliezen we ondernemers. Daarom zijn we met ondernemers én bewoners in gesprek en wat blijkt? Inhoudelijk hebben deze partijen veel raakvlakken op het gebied van veiligheid, bereikbaarheid, groen en hoe schoon de stad is. We willen dan ook gezamenlijk invulling geven aan een programma.”

Slagen maken

In het half jaar dat Arjan nu voorzitter is, zijn er op het gebied van afvalverzameling goede slagen gemaakt in de binnenstad. Arjan: “Het inzamelen van afval is een taai probleem, waar veel frustratie over is bij de ondernemers. Gelukkig hebben we bij de gemeente nu een luisterend oor gevonden en wordt het goed opgepakt”. Ook zijn alle contacten die Arjan als voorzitter wilde leggen, gelegd. “Daarmee zijn we klaar voor de volgende stap. In 2019 willen we -naast onze rol in de ambtelijke en bestuurlijke sfeer- prioriteit geven aan onze rol als gesprekspartner en vraagbaak voor ondernemers. Dat doen we nu natuurlijk al met onze kwartiermakers, maar we willen hier ook onze andere bestuursleden meer bij betrekken. Voor zo’n grote stad als Utrecht, met zoveel energie, zoveel dynamiek en zoveel potentie, zijn we vrij dun georganiseerd als centrummanagement. Hoe meer slagkracht we hebben, hoe beter we onze vertegenwoordigende rol kunnen invullen.”

Kansen

“Mijn wens voor Utrecht centrum is dat het een gezonde duurzaam functionerende binnenstad is en blijft, waar het gezellig is en waar we meer en meer bezoekers mogen verwelkomen. Voor dat laatste is het belangrijk dat we ook de Universiteit Utrecht en zakelijke dienstverlening meer betrekken bij CMU. Zij trekken namelijk ook bezoekers aan. Bovendien dragen zij bij aan het Ondernemersfonds dus is het rechtvaardig als zij een stem krijgen in wat er met het geld gebeurt. Daarnaast is het leuk om met de universiteit meer inhoudelijk interessante dingen te doen, bijvoorbeeld met de UIT week”. Ook de -in Arjan’s woorden- ‘open hart operatie’ (restauratie) van de Dom biedt kansen voor de stad. “Het iconische aangezicht van de stad staat vijf jaar in de steigers, maar rondom de restauratie kunnen we juist heel veel activiteiten organiseren. De unieke historie van Utrecht kunnen we hiermee uitdragen. Momenteel worden de plannen uitgewerkt om hier iets mee te doen en naar alle waarschijnlijkheid komt er zelfs een lift naar boven. Hoe leuk!”