20 december 2016 | Nieuws

Nu verkrijgbaar: boek over beuk in Utrecht-Oost

De Rode Beuk in Utrecht-Oost bij het Rosarium is ziek. Voordat hij geveld zal zijn, wilde Wieke Eefting een herinneringsboek maken met foto’s, geschiedenis en verhalen van buurtbewoners. Het resultaat, mede gefinancierd vanuit Ondernemersfonds Utrecht, ligt nu in de schappen: Beukenbloed. Over de liefde tussen boom en buurt.

Van beukennootje tot beuk

Wat is het een wonder dat één nietig klein beukennootje in 166 jaar heeft kunnen uitgroeien tot de machtige rode beuk waar dit boek over gaat.

Twee jaar geleden werd bekend dat de beuk leed aan een mysterieuze ziekte. Heftige reacties barstten los. Alsof het een geliefde betrof. Van alle kanten kwam er medeleven, verdriet en ongeloof. Het was ondenkbaar dat de beuk daar ooit niet meer zou staan!

Beukenbloed: fotoproject dat uit de hand liep

Het nieuws was voor Wieke Eefting aanleiding om aan een fotoproject te beginnen. Ze begon deze prachtboom systematisch te fotograferen. Dat heeft geleid tot dit boek. Naast vele mooie foto’s staan er talrijke persoonlijke verhalen in. Er is ook veel ruimte voor feiten rondom de beuk. Wat is de geschiedenis van de beuk en welke historische gebeurtenissen heeft de boom aan zich voorbij zien trekken? En wat zouden we nog kunnen doen om hem zo lang mogelijk in ons midden te houden?

Boekpresentatie Beukenbloed

Vrijdag 2 december 2016 werd Beukenbloed gepresenteerd in besloten kring in Restaurant Wilhelminapark. Jan van Zanen, naast Utrechts burgemeester ook buurtbewoner, nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Meer weten?

Beukenbloed heeft een eigen Facebookpagina en een website. Op de website kun je het boek ook bestellen. Daarnaast is het boek voor € 29,95 verkrijgbaar bij Boekhandel Ostade, Broese Boekverkopers en Bruna Nachtegaalstraat in Utrecht.