2 oktober 2017 | Algemeen, Blog, Geen categorie

Misverstanden rond het Ondernemersfonds (en hoe het werkelijk zit) #2

  • © Beeldboot

    alan-grommers

Fondsmanager Alan Grommers komt tijdens zijn werkzaamheden voor het Ondernemersfonds steeds minder mensen tegen die totaal niet weten wat het Ondernemersfonds doet en betekent voor de stad Utrecht. Tegelijk bestaan er nog veel misverstanden over het OfU. Daarom verheldert hij in een blogserie de grootste misverstanden over Ondernemersfonds Utrecht.

Misverstand #2: “Het Ondernemersfonds, dat is toch een soort subsidiepot?”

Het woord ‘subsidie’ komt best vaak langs bij ons. Het is niet eens heel gek gedacht. We beheren immers publiek geld dat vervolgens gebruikt wordt om projecten mee te betalen voor initiatieven in de stad. Bovendien krijgt OfU ook subsidiegeld.

Maar hoe zit het dan?

Een van onze belangrijkste principes is dat het OfU-geld van de betalers zelf is. We hebben er daarom voor gekozen om het aanvraagproces zo eenvoudig mogelijk te maken. We toetsen dus slechts marginaal. We vertrouwen erop dat de Utrechtse ondernemers samen het beste kunnen bepalen wat goed is om met het geld te doen. Daarbij gaan we er vanuit dat zij zich gezamenlijk als kritisch opdrachtgever op zullen stellen.

Is er nog een kern van waarheid?

Nou ja, een kleine kern dan. Hierboven schreef ik al dat Stichting Ondernemersfonds Utrecht technisch gezien wel met subsidiegeld werkt. Dat betekent dat wij dus met wat subsidieregels te maken hebben. Een deel daarvan moeten we ook ‘doorleggen’ aan initiatiefnemers. Om die reden mogen er bijvoorbeeld geen politieke of levensbeschouwelijke zaken met OfU-geld betaald worden.

Lees hier Alans blog over misverstand #1 (‘Jij bent toch van de gemeente?’) en hier zijn blog over misverstand #3 (‘De start van de Tour de France is betaald vanuit het Ondernemersfonds’)