Hittestress, wateropvang en biodiversiteit zijn steeds belangrijkere thema’s in de stedelijke omgeving. Dat geldt ook voor Utrecht. Dit jaar omarmt de werkgroep van Green Business Club Utrecht Centraal (GBCU) deze thema’s onder de noemer ‘ Klimaatadaptief 030’.

Eva Stache werkt bij de Technische Universiteit van Delft aan een promotieonderzoek naar de rol van stadsvegetatie bij de aanpak van problemen zoals hitte en wateroverlast. Eva: “We begrijpen steeds beter waarom het zo warm wordt in de stad en waarom zich hitte eilanden vormen. Wanneer er geen vegetatie is, dan stroomt het regenwater weg en dat komt nooit meer terug. Een boom is in staat om op grote diepte water op te halen die daarna wordt verdampt. Wanneer er echter geen bomen zijn, wordt die waterkringloop doorbroken. Deze conclusie over de functie van vegetatie is van levensbelang voor de inrichting van de stad. Je kunt berekenen met welke vegetatie en in welke hoeveelheid je de problemen in de stad qua hitte en wateroverlast kunt verminderen.” – Lees meer in dit artikel.

Onderzoeksbureau Nelen & Schuurmans onderzoekt dit jaar wat de nulmeting is in het stationsgebied van Utrecht en vormt een routekaart naar 2030. Met deze meting (klimaatscan) krijgen de participanten van GBCU een goed overzicht van de huidige situatie en van de mogelijke stappen die genomen kunnen worden om het gebied te verbeteren. Hierin worden ook de koppelkansen in kaart gebracht met de Gemeente Utrecht.

GBCU organiseert ook diverse kennissessies op het gebied van klimaatadaptatie, zodat alle ondernemers uit de aangesloten gebieden zich goed kunnen informeren en kunnen aanhaken op de diverse projecten.