23 januari 2019 | Geen categorie, Nieuws, On the spot

In gesprek met Josien van Breda, directeur werkstichting Lage WeideOp 11 juli 2018 viel er tijdens de ALV van Industrievereniging Lage Weide (ILW) een belangrijk besluit: de oprichting van een werkstichting. Deze uitvoeringsorganisatie moet er voor zorgen dat projecten en initiatieven in het gebied effectiever en efficiënter aangepakt kunnen worden. Sinds december 2018 is de werkstichting van start met Josien van Breda als kersverse directeur. We spraken haar in het hart van waar het gebeurt: Lage Weide.

Behoefte

De wens om een werkstichting op te richten kwam vanuit het bestuur van ILW. Josien: “De industrievereniging bestaat inmiddels al meer dan 50 jaar [opgericht in 1966, red.] en heeft zijn sporen dus ruim verdiend hier op Lage Weide. Tegelijkertijd spelen er nieuwe uitdagingen als het bijvoorbeeld gaat om personeelsvraagstukken, bereikbaarheid en duurzaamheid. De industrievereniging wil hier een professionaliseringsslag in maken en er was behoefte aan een aantal mensen die hier volledig hun tijd en energie aan kunnen besteden. Daarom is de werkstichting er als uitvoeringsorganisatie gekomen.”

Organisatie

De bedoeling is dat er naast Josien als directeur een aantal projectleiders worden aangesteld zodat er eind 2019 een goedlopende organisatie staat. “We zitten nu volop in de opstartfase en ik ben druk bezig om kennis te maken met de bedrijven hier op Lage Weide. Ik hoop dat ze mij straks snel en goed weten te vinden. Ik heb ook nog geen vast kantoor, dus ik ‘hop’ nu van werkplek naar werkplek. Dat is leuk, want zo leer je meteen veel mensen kennen”. De functie van directeur sluit goed aan bij Josien. Vanuit haar verleden spreekt ze zowel de taal van de ondernemers als van de overheid. Josien: “Ik was directeur bij FNV zelfstandigen, wat later fuseerde met FNV. Daarna heb ik in de gemeenteraad in Zeist gezeten en ben ik lijsttrekker geweest. Omdat de werkstichting de verbinding legt tussen het bedrijfsleven en de overheid (gemeente, provincie en andere not for profit stakeholders) komt veel werkervaring samen in deze functie.”

Op de kaart zetten

“Door inhoudelijk aan de slag te gaan met de uitdagingen die ik hierboven noemde, werken we tegelijkertijd aan de naamsbekendheid van Lage Weide. Veel mensen weten niet dat hier heel veel innovatieve ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van duurzaamheid, circulaire economie, opslag en logistiek. Zo is Lage Weide de perfecte plek om met groot vervoer aan te komen, voorraden op te slaan en met kleine vervoersmiddelen te verdelen over de rest van de stad. Deze ‘hubs’ zorgen ervoor dat er minder bouw- en vrachtverkeer in de stad is, waardoor het daar aangenamer vertoeven is. Ik zie dus een sleutelrol voor Lage Weide als het gaat om duurzame logistiek en ander vervoer. Zo komt er ook een waterstoftankstation en kijkt de ECUB (Energie Collectief Utrechtse Bedrijven) naar mogelijkheden om duurzame energie op te wekken.”

Met deze ontwikkelingen wil Josien Lage Weide op de kaart zetten. “We mogen trots zijn op wat hier gebeurt. En met 800 bedrijven en ruim 20.000 medewerkers is het leuke ook: als hier iets lukt, dan heb je ook écht impact.”

Onderwijs en arbeidsmarkt

Een ander belangrijk onderwerp dat speelt op Lage Weide is de werkgelegenheid. Josien: “Om Lage Weide heen zitten nog steeds mensen thuis, terwijl er veel behoefte is aan gekwalificeerd en gemotiveerd personeel. In de meeste andere gebieden in Utrecht overheerst de zakelijke dienstverlening, maar hier zijn veel banen op beroepsopleidingsniveau. Daarom zie ik een belangrijke rol voor de werkstichting om de aansluiting tussen het onderwijs -en dan met name het MBO- en het bedrijfsleven te verbeteren. Zodat mensen straks gemakkelijk door kunnen stromen omdat de diploma’s aansluiten bij wat de bedrijven nodig hebben en vacatures snel(ler) worden opgevuld.”

Ondernemersfonds

Naast duurzaamheid, logistiek, de arbeidsmarkt en het onderwijs, zijn er meer thema’s die spelen. Bijvoorbeeld de bereikbaarheid, zowel met de auto, het OV als met de fiets. Josien: “Omdat het Ondernemersfonds ondersteunt bij de realisatie van projecten, vind ik het belangrijk dat de ondernemers het gevoel hebben dat er iets goeds gebeurt met het geld. Daarom ben ik bezig met het opzetten van een inventarisatie van wat er allemaal nog meer moet gebeuren. Waar zitten knelpunten, wat gaat goed en wat kan vooral beter. Als ‘linking pin’ tussen de ondernemers en het Ondernemersfonds kan de werkstichting de juiste mensen met elkaar in contact brengen en verwoorden wat er leeft en nodig is. Zo gaan we er -hopelijk- voor zorgen dat de dingen die moeten gebeuren ook écht van de grond komen.”