9 maart 2020 | Nieuws, On the spot

In gesprek met de nieuwe trekkingsgerechtigde in Pijlsweerd

In de Utrechtse wijk Pijlsweerd is sinds februari een nieuwe commissie ‘trekkingsgerechtigden’ gestart die aanvragen voor financiële ondersteuning vanuit het Ondernemersfonds Utrecht beoordeelt. Ondernemers en bewoners die denken een goed idee te hebben waar Pijlsweerd gezelliger, leuker of mooier van wordt, kunnen een aanvraag bij de commissie indienen.

In gesprek met de buurt

Joris Renskers, locatiedirecteur van de Hogeschool voor de Kunsten, vestiging Oudenoord/Nieuwkade vormt samen met Robbert Schuurmans (directeur van O-Utrecht) en Luuc Visch (eigenaar bedrijvencomplex De Klompenfabriek) de commissie. Joris: “Om aanvragen uit de buurt te stimuleren, gaan we als commissieleden eerst in gesprek met bewoners en ondernemers, op zoek naar de identiteit van Pijlsweerd. Deze zoektocht moet leiden naar een gezamenlijke visie, die bruikbaar is bij het toetsen van projectaanvragen.”

Creativiteit als bindmiddel

Als voorbeeld noemt Joris ‘buurbuurt’ Lauwerecht. Hier werken bewoners en ondernemers samen met Spoken Art Community, een organisatie die kunst en storytelling gebruikt om meer eenheid te brengen in de wijk. Het resultaat: meer licht, kunst en groen. “In Lauwerecht kwam creativiteit als ‘bindmiddel’ uit de bus”, vertelt Joris. “Pijlsweerd heeft uiteraard z’n eigen karakteristieken. Vroeger vond je hier veel ambachten, inmiddels is het een groeigebied met nieuwe woningen en ondernemingen die de identiteit meebepalen.”

Als Ondernemersfonds Utrecht kijken wij al uit naar de nieuwe ideeën en projecten vanuit Pijlsweerd. Wil je het hele artikel lezen? Ga dan naar de website van Utrechtse Zaken.