19 mei 2020 | Blog, Corona, Nieuws

In contact blijven met de leden

Met het uitbreken van de Corona crisis is samenwerken en verbinding zoeken belangrijker dan ooit. Hoe blijf je als ondernemersvereniging in contact met je leden nu iedereen vanuit huis werkt? Hoe informeer en help je elkaar om samen door de crisis te komen?

Een webinar biedt uitkomst. Ondernemersvereniging Business Eiland Utrecht en Werkstichting Lage Weide zijn al uit de startblokken en delen hun ervaringen.

Webinar #voorelkaar
Ondernemersvereniging Business Eiland Utrecht wil met het #VOORELKAAR webinar inspiratie delen, ook in de uitdagende tijd met de Covid-19 maatregelen.

De webinar is voor en door ondernemers. Aan tafel zaten horeca ondernemer Youssef Idrissi Chiour (eigenaar van South Park) en Gert Jan Jansen op de Haar, voormalig ondernemer en projectleider van URECA (onderdeel van de Economic Board Utrecht).

Deelnemers konden via een online verbinding luisteren naar de ervaringen op ondernemersgebied en vragen stellen. Daarnaast werden er ook concrete tips gedeeld voor de aankomende ‘unlock’ periode. Voorafgaand aan de webinar kregen de deelnemers een koffie to go aangeboden bij Southpark Utrecht.

5 Tips voor ondernemers in voorbereiding op de ‘unlock’ fase

  1. Probeer mentaal en fysiek gezond te blijven (gezonde geest in een gezond lichaam)
  2. Zoek een klankbord om te sparren
  3. Denk in scenario’s over de toekomst en wat je in de verschillende scenario’s kunt of wil doen
  4. Als je moet bezuinigen, doe het dan in één keer goed
  5. Denk in mogelijkheden i.p.v. belemmeringen: wat kan er wel?

Klik hier om een samenvatting van de webinar terug te kijken.

Webinar Parkmanagement Lage Weide
Parkmanagement Lage Weide heeft twee succesvolle webinars georganiseerd met de thema’s: “Wat gaat er goed (mis) met thuiswerken” en “Opstarten na corona – anderhalve meter afstand”.

Wij hebben directeur Josien van Breda gevraagd hoe ze dit heeft aangepakt en welke tips ze heeft voor andere ondernemersverenigingen die een webinar willen organiseren.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om dit te doen?
Wij bellen momenteel alle bedrijven op Lage Weide en merkten dat dit onderwerp leeft. Deze crisis is voor iedereen nieuw en dan is het erg nuttig om als ondernemers onder elkaar ervaringen uit te wisselen. Bovendien hebben we een aantal andere activiteiten moeten annuleren en van sommige activiteiten later dit jaar is nog onbekend of en in welke vorm het door kan gaan. Dus wilden we op een andere manier organiseren dat bedrijven contact hebben om kennis en ervaringen uit te wisselen. Zo kwamen op het idee van webinars.

Hoe hebben jullie de organisatie aangepakt?
Toen we merkten dat ons onderwerp leefde (opstarten in de 1,5 meter economie), hebben we sprekers gezocht. Eén onderzoeker en een directeur van een groot bedrijf op Lage Weide. Dat was een mooie combinatie van statistieken en ervaringen uit de praktijk. Vervolgens hebben we iedereen, die bij ons in het bestand staat, aangeschreven en meerdere berichten geplaatst op sociale media.

Waar liepen jullie tegenaan / wat werkte goed?
We zijn niet echt tegen dingen aangelopen. De meeste mensen hebben nog niet veel ervaring om met onbekenden aan een webinar deel te nemen, dus is wel fijn als je een goede moderator hebt die iedereen op zijn gemak stelt en uitnodigt om vragen via de chat te stellen.

Welke tips heb je voor anderen die een webinar willen organiseren?
Wij hebben een betaalde account van Zoom aangeschaft. Die is heel prettig in gebruik en de deelnemers hoeven er niets voor te downloaden. Omdat de deelnemers klein in beeld staan, is het handig als mensen vragen via de chat kunnen stellen. Dan kun je niemand over het hoofd zien. Ik vind zelf de interactie heel belangrijk. Drie kwartier of een uur naar een pratend hoofd kijken is heel lang, ook al is het een interessant verhaal. Als laatste hebben we vooraf iemand ingeschakeld die een filmpje gaat maken van een paar minuten met de hoogtepunten van het webinar, zodat ook de mensen die er niet bij waren, de informatie kunnen krijgen.

Afbeelding:
Screenshot van Businesseiland