9 oktober 2017 | Algemeen, Retailcongres

Drie retailvragen aan Jorine de Soet

  • jorine-de-soet

1. Hoe onderscheidt Utrecht zich als winkelstad?

Mensen komen steeds minder alléén voor de winkels naar het centrum. Ze zijn op zoek naar een plezierige ervaring en de Utrechtse binnenstad voorziet daarin. De werfkelders maken Utrecht uniek. Nergens in Nederland kun je op deze manier op een terrasje aan het water zitten. En als je door de smalle, historische Utrechtse straatjes loopt, zoals de Lijnbaan en de Zadelstraat, geeft dat een intense historische beleving. Het is er knus en de winkels zijn onderscheidend. Ondertussen is Hoog Catharijne een winkelcentrum aan het worden met internationale allure. Hoewel Hoog Catharijne altijd al een succes was (de bezoekersaantallen lieten niets te wensen over), wordt het nu óók mooi, onder andere door de hoogte, de lichtinval en de gebruikte technieken en materialen.

2. Over welke ontwikkelingen in de Utrechtse retail maak jij je zorgen?

Ik denk dat vooral parkeergelegenheid een uitdaging wordt. Auto’s worden teruggedrongen uit de stad, maar de behoefte aan autorijden zal voorlopig nog niet verdwijnen. Een belangrijke reden om de auto te gebruiken wordt vaak over het hoofd gezien: privacy. Elk mens heeft behoefte aan privacy. In de auto hebben mensen een momentje voor zichzelf en kunnen ze doen wat ze willen. Het zal voor de huidige functies best eens lastig kunnen worden als Utrecht steeds ontoegankelijker is voor verkeer. Dit geldt voor het oude centrum, maar ik denk ook aan de Amsterdamsestraatweg. De ondernemers daar trekken klanten van heinde en verre met hun multiculturele specialiteiten. Dan moeten hun klanten de straat wel gemakkelijk kunnen bereiken met OV of met de auto, en de parkeerkosten moeten acceptabel zijn.

3. Hoe kijk jij aan tegen de ontwikkeling van Leidsche Rijn Centrum als tweede centrum van Utrecht?

Ik vind dit een zorgelijke ontwikkeling. Met de komst van Leidsche Rijn Centrum krijgt Utrecht nog meer vierkante meters winkelgebied dan de markt aan kan. Bewoners van Leidsche Rijn zullen wellicht eerder daar gaan winkelen dan in Hoog Catharijne, wat overigens ook weer te maken heeft met bereikbaarheid. Ik hoop dat het goed zal gaan, maar ik geloof in een stad met één kern, niet twee. Ik vind dat Utrecht moet durven kiezen!