Gedurende de expositie ‘Desire Lanes’ (21 tot en met 30 oktober 2022) worden de wandelroutes van voetgangers op het Domplein in Utrecht met camera’s gevolgd en geanonimiseerd omgezet in lichtbewegingen die ’s avonds op straat worden geprojecteerd.

Een veelkleurige lichtinstallatie laat zien hoe paden op de oudste plek van het hedendaagse Utrecht elkaar kruisen, ontwijken en samengaan. De data worden ook weergegeven via een interface in de informatietoren die tijdens de expositie op het plein staat. Bezoekers kunnen terugkijken in de tijd, zien welke routes er vóór hen werden gelopen, en zodoende spelen met informatie die anders onzichtbaar blijft.

Zo wordt technologie zichtbaar, de recente geschiedenis tastbaar en worden passanten bewust van hun plek in de openbare ruimte. Desire Lanes toont de energie van het plein om de afstand tussen onbekenden te overbruggen en onverwachte interacties tussen passanten te faciliteren.

​Desire Lanes is ontwikkeld door Studio SPÉS. Sabien Engels en Pépé Heijenberg gebruiken technologie om een onverwachte vorm van sociale interactie tot stand te brengen, die in deze sterk geïndividualiseerde wereld dreigt te verdwijnen.

Met de lichtinstallatie van Desire Lanes ontstaat een bewustzijn van gebaande paden, gedeelde ruimte en de aanwezigheid van de medemens. Zij brengen via installaties in de openbare ruimte kunst, psychologie en technologie bijeen en zo maken zij van de straat een levend canvas dat het publiek speels uitdaagt om te reflecteren op thema’s als digitalisering, sociale interactie en de openbare ruimte. Het doel daarbij is ‘kritisch nadenken door te verwonderen’.

Centrum Management Utrecht (CMU)
Jeroen Roose – van Leijden
www.cmutrecht.nl