23 juli 2019 | Blog

Fondsmanager Alan Grommers blogt: ‘Er kwam een kans voorbij die ik niet kon laten lopen’

In de nacht van 18 op 19 juli besloot de Utrechtse gemeenteraad om het Ondernemersfonds een structurele plek te geven in Utrecht. Het optimisme en vertrouwen dat hieruit blijkt zijn een enorme kroon op het werk dat het Ondernemersfonds en de honderden enthousiaste ondernemers hebben verzet om deze stad mooier, leuker en beter te maken.

Met het besluit van de gemeenteraad is ook een belangrijk persoonlijk doel behaald dat ik heb gesteld bij mijn aantreden als fondsmanager. Er doet zich dan ook een natuurlijk moment voor om na te denken over mijn eigen toekomst. Min of meer parallel hieraan komt er een kans langs waar ik eigenlijk geen ‘nee’ tegen kan zeggen. Ik heb daarom besloten om die nieuwe uitdaging aan te gaan en ga het Ondernemersfonds verlaten.

Potentieel

Ik heb me de afgelopen jaren met onvoorstelbaar veel plezier ingezet voor het Ondernemersfonds. Voormalig wethouder Paulus Jansen riep op de conferentie Geldstromen door de Wijk in 2018 al dat Utrecht met het Ondernemersfonds goud in handen heeft. Ik zou dat eigenlijk een understatement willen noemen. Er zit een enorm potentieel in het fonds, een potentieel dat zelfs nu nog maar gedeeltelijk benut wordt. De collectieven en netwerken rond OfU zijn zich continu aan het ontwikkelen. Meer en meer verschillende sectoren weten het fonds te vinden en worden daarbij gedwongen om samen te werken met andere bloedgroepen en tegelijkertijd kennis uit te wisselen en van elkaar te leren. Daarin schuilt voor mij de echte meerwaarde van het fonds. Misschien nog wel meer dan in de financiering van de projecten biedt het fonds een krachtig bindweefsel voor de stad. Daaruit ontstaan niet alleen OfU-projecten, maar ook andere samenwerkingen.

Foto: Gertjan Kooij

Vertrouwen en rust

Om ruimte te bieden voor deze processen is het nodig geweest om eerst vertrouwen en rust te creëren rond het fonds. Daar hebben wij met OfU de laatste jaren hard aan gewerkt door het bouwen van een stabiele organisatie en efficiënte processen. Het OfU dat ik achterlaat is in bijna alle opzichten een stuk verder dan toen ik het aantrof. Daar kan ik natuurlijk niet in mijn eentje de credits voor gaan opeisen. Zoals altijd bij het Ondernemersfonds gaat het ook binnen de eigen organisatie over samenwerking, over verschillende inzichten en perspectieven combineren tot één visie. Met heel veel plezier ben ik daarvoor opgetrokken met bestuursleden, RvA-leden en last but not least mijn collega’s: Corrie, Daniëlle en Janneke.

Foto: Cathy van Schaik

Nieuwe fase

Met het besluit van de gemeenteraad komt het Ondernemersfonds in een nieuwe levensfase terecht. Tijd om de kansen die er nog liggen verder te gaan verzilveren. Méér samenwerking binnen én tussen de trekkingsgebieden. Aan mijn opvolger de schone taak om de stad in te trekken en de collectieven sterker te helpen maken en met elkaar te verbinden, van elkaar te laten leren. Een prachtige klus, al zeg ik het zelf! Ik zou er bijna jaloers van worden…

… ware het niet dat ik een ongelofelijk mooie en spannende uitdaging aan mag gaan op een nieuwe plek, maar ook gewoon weer in Utrecht. En het leukste is: ik mag blijven bouwen aan een mooiere stad. Wat ik precies ga doen houd ik nog heel even voor mezelf. Wel staat vast dat wij elkaar tegen gaan blijven komen als ondernemende mensen in deze fantastische stad.

Tot snel!

PS Bekijk de vacature die met mijn vertrek ontstaat hier.