9 april 2018 | Blog

Blog Trude Maas: megaklus voor vakmensenDe kogel is door de kerk. We wisten al dat we veel zuiniger met energie moeten omgaan. En nu moeten we ook nog eens van het gas af! Het lijkt simpel, maar is natuurlijk een megaklus.

Minister Wiebes mikt kennelijk op een Kennedy-status: ‘Groningen dicht’ is nu nog net zo futuristisch als indertijd ‘we gaan een man op de maan zetten’. Mooi dat zo’n beslissing genomen wordt door een VVD’er. Terwijl GroenLinks landelijk in de oppositie zit.

Lokale consequenties

Natuurlijk moet er veel gebeuren in het Haagse om dit voor elkaar te krijgen. Maar de consequenties zijn heel erg lokaal. Dacht Utrecht nog stoer te zijn door een stuk van Overvecht van het gas af te halen, nu blijkt ineens dat de rest van de stad er ook aan moet geloven. En veel sneller dan gedacht.

Vakmensen opleiden

Dus moeten we op alle fronten aan de slag. Nieuwe concepten voor energie, duurzame innovaties, lokale opwekking, andere bouwconcepten. En nog veel meer. Dat moet niet alleen bedacht worden. Maar juist gerealiseerd en gebouwd. Geld en ideeën zijn hierbij misschien niet eens het probleem. Het zal draaien om goed geschoolde vakmensen. Jongeren opleiden en huidige werknemers nascholen. Dus ligt de belangrijkste uitdaging bij het middelbaar beroepsonderwijs. Daar komen die vakmensen immers vandaan en daar ontvangen ze hun bijscholing. En vooral dubbel in de versnelling.

Samenwerken in Utrecht

Dat kan alleen door hechte samenwerking. Tussen mbo’s. Tussen vmbo en mbo. Tussen mbo en hbo. Tussen onderwijs en bedrijven. Daar kun je landelijk van alles over afspreken. En dat zal ook vast gaan gebeuren. Maar het draait om lokale uitvoering.

Kans voor GroenLinks

Zeker nu GroenLinks ons aanstaand stadsbestuur aan het formeren is, zijn onze verwachtingen hooggespannen. Utrecht wordt geplaagd door een ernstige veryupping die leidt tot te dure huizen en segregatie tussen wijken. Niet voor niets is DENK zo succesvol geweest in bepaalde wijken.

Groen en werk

Twee vliegen in een klap voor een aankomend stadsbestuur. Gebruik maken van de sfeer van vergroening die in de stad heerst. En tegelijkertijd werkgelegenheid creëren voor mensen die nu moeite hebben om werk te vinden. We moeten een visie hebben op de taken die het onderwijs kan oppakken. Bereid zijn daar druk op uit te oefenen. En waar nodig middelen beschikbaar stellen. Experimenten afdwingen om te verkennen hoe we al die innovaties realiseren.

Eisen aan het mbo

Vraag aan het onderwijs en aan bedrijven wat ze nodig hebben voor die opdracht. Het gaat niet alleen om het opleiden van nieuwe vaklui. Ook de nu al hardwerkende vakmensen zien dat ze moeten bijleren. Luister naar hun eisen aan het mbo.

Scoren over 4 jaar

Mooi dat Utrecht blijkens de stembusuitslag het voortouw kan nemen. Mooie kans ook om die stad van Kennis en Cultuur nu eens echt een eigen smoel te geven. Bescheidenheid en doortastendheid kunnen heus goed samengaan. Of het lukt, zien we over vier jaar: waar scoort GroenLinks dan zijn stemmen? Ook in de huidige DENK-bolwerken?

Trude Maas is voorzitter van Utrecht Development Board.
Deze blog verscheen eerder op www.utrechtdb.nl.