Start spreading the news

Eigenaren van rond Bryant Park gelegen vastgoed hebben in de jaren ’80 de handen ineen geslagen om het toen zwaar verpauperde stadspark in Midtown Manhattan uit het slop te trekken. De Bryant Park Corporation (BPC) pompt jaarlijks miljoenen in onder andere onderhoud en programmering in het park. De missie van de BPC: ‘Reclaiming Bryant Park for the people of New York City’. Financiering van dit hele circus wordt mogelijk gemaakt door een Business Improvement District. Precies, een Ondernemersfonds.

Stevige organisatie

De organisatie is op z’n Amerikaans lekker stevig opgetuigd: in totaal is er een kleine 50 man betrokken bij de Corporation en de Management Corporation. Het zelfvertrouwen is dan ook groot. ‘The BPC Board and staff has transformed the park into the greatest public space in the world.’ Zo, ’t is maar dat je ’t weet.

Groter denken

We zijn in Nederland geneigd om een beetje lacherig te doen over dit soort Amerikaanse krachttaal. De Vrienden van het Maximapark hebben alle reden om trots te zijn op hun prachtige park, maar je zal ze toch niet snel horen zeggen dat ze het mooiste park ter wereld willen creëren. Maar let op: ons Utrechtse fonds doet qua financiële omvang nauwelijks onder voor de Bryant Park Business Improvement District. Stiekem vind ik (vooruit, als halve Amerikaan) dat we in Utrecht ook best wel wat groter mogen denken.

Vijf jaar Ondernemersfonds Utrecht

We schrijven voorjaar 2017 en dit jaar vieren we dat het Ondernemersfonds in Utrecht vijf jaar bestaat. En we hebben alle reden om trots te zijn op wat er van de grond is gekomen sinds 2012. Bedrijven weten elkaar steeds beter te vinden, maar ook scholen, zorginstellingen en sportverenigingen zoeken elkaar op om samen te werken aan een mooiere, leukere en betere stad. Dit jaar verwachten we de 1.000e (!) projectaanvraag toe te kennen.

Impact

Toch spreek ik soms mensen die zich afvragen of de zaken die uit het fonds worden betaald onder aan de streep echt impact hebben. Hoe profiteren we nu concreet van al deze projecten? Ik vind het belangrijk en zelfs noodzakelijk dat deze vragen gesteld worden. Sterker nog, ik hoop dat iedereen die een aanvraag indient bij OfU zichzelf afvraagt wat het project de eigen omgeving, de wijk, de stad oplevert.

Bryant Park

Wat het in Bryant Park heeft opgeleverd? Een hele lijst met awards om te beginnen. Zo ongeveer alles is in de prijzen gevallen. Het ontwerp van de prullenbakken, de winterprogrammering, de Southwest Porch. En ja, Bryant Park werd verkozen tot de beste Public Space van het land. Het is dus een erg mooi en leuk park geworden. Concreter: criminaliteit en vervuiling zijn vrijwel geheel teruggedrongen en bewoners en ondernemers zijn trots op hun park. Het park trekt toeristen die op hun beurt zorgen voor extra werkgelegenheid. Oh ja, en de National Real Estate Investor schreef in 2014 over de tientallen miljoenen die de verbeteringen aan het park opleverden aan extra huurinkomsten voor de pandeigenaren, met als gevolg een forse stijging van de vastgoedwaarde.

Second greatest

Bryant Park is dus ‘the greatest public space in the world’ en daar profiteren de betrokkenen flink van. De onvermijdelijke vraag doet zich voor: ‘Can Utrecht be the second greatest?’

Deze blog van Alan Grommers staat tevens als voorwoord in het jubileummagazine van Ondernemersfonds Utrecht, dat vrijdag 12 mei verschijnt.