1 augustus 2017 | Algemeen, Blog

Blog Alan Grommers: ‘Ik moet me inhouden niet te gaan kwispelen’

Helemaal rechts onderaan op de kaart van de 72 trekkingsgebieden van OfU tref je trekkingsgebied 58A. Het gebied ligt als het ware in de schoot van knooppunt Lunetten aan de buitenzijde van de Utrechtse Ring. Het omvat onder andere de sportvelden van Maarschalkerweerd (met de grootste sportvereniging van het land), Boerderij Mereveld, Golfclub Amelisweerd en De Moestuin Utrecht. Het is een relatief uitgestrekt en ‘leeg’ gebied. Sport en Recreatie voeren de boventoon met hier en daar een plukje bedrijvigheid. Het is dus zo over het geheel bezien goed toeven in gebied 58A.

Maar het lijkt niet direct een heel erg voor de hand liggende plek als je aan de slag wil met collectief OfU geld, toch?

Traag internet

De ondernemers in gebied 58A wisten in het verleden echter al het een en ander te realiseren met behulp van het Ondernemersfonds. Het ging tot kort geleden echter om een redelijk vrijblijvend en ad-hoc samenwerkingsverband. Gewapend met een gezamenlijk gevoel van urgentie is er de laatste weken gebouwd aan een meer structurele coalitie. Die urgentie komt voort uit groeiende frustratie over de traagheid van het internet in dit ‘buitengebied’. Met hulp van Brigitte Hulscher, programmamanager Smart City van de gemeente Utrecht worden momenteel de kaders uitgezet om het hele gebied op een creatieve manier te ontsluiten met een zogeheten ‘Backbone’, een hoofdleiding waarop kleinere deelgebieden kunnen worden aangesloten. Een ambitieus project dus, dat voortkomt uit een energieke samenwerking. En dat laatste is nu juist waar ik ontzettend hard op ga.

Nieuwe samenwerkingsverbanden

We zien momenteel door de hele stad heen nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan. De verwachting dat dit zou gebeuren door de komst van het OfU was er altijd, maar het valt op dat het nu echt op stoom komt. De snelheid waarmee deze verbanden tot stand komen varieert nogal van gebied tot gebied. De ondernemers in Welgelegen en Den Hommel timmeren bijvoorbeeld alweer enkele maanden aan de weg met hun ondernemerscollectief. Rondom het Centraal Station bouwen NS, ProRail en de gemeente Utrecht aan een samenwerkingsverband met grote plannen. De samenwerking rondom de Dreef in Overvecht is ook veelbelovend, evenals die rondom de Merwedekanaalzone. Ondernemers in Zuilen trokken de stoute schoenen aan en hebben gevraagd om de twee gebieden (west en oost, met ieder een eigen ondernemersvereniging) samen te voegen tot één krachtig Zuilens gebied met één breed gedragen trekkingsgerechtigde.

De stad profiteert

Ieder traject is anders. Sommige schieten uit de startblokken en blijken daarna toch iets complexer te zijn dan gedacht, sommige trajecten komen langzaam op stoom, maar pikken onderweg snelheid op. De rode draad wordt gevormd door het steeds weer vrijkomen van een grote hoeveelheid energie. Jullie mogen best weten dat ik daar een beetje verslaafd aan ben geraakt. Maar stuur me nog even niet naar een kliniek, want het bevalt me prima. Het kan namelijk niet anders dan dat de stad profiteert van de energie die hier vrijkomt. Die spin-off is in mijn ogen minstens net zo belangrijk als alles wat met OfU-geld gerealiseerd wordt.

Glasvezel in gebied 58A

Terug naar gebied 58A. De vertegenwoordiger van een van de bedrijven die een glasvezel backbone in de grond zou kunnen leggen was op een donderdagmorgen naar boerderij Mereveld getogen voor een overleg met de vragende partij. Hij was duidelijk even buiten zijn comfortzone geraakt. Er zat een bont gezelschap aan tafel van professionals, kleine en grote ondernemers en vertegenwoordigers van de sportverenigingen. Niet zijn gebruikelijke opdrachtgever dus. En het gebruikelijke dienstenpakket bleek dan ook moeilijk toepasbaar te zijn op deze casus. Een stevige discussie later ontstonden echter de eerste contouren voor een aanpak die uiteindelijk voor iedereen een wenselijk resultaat zou kunnen bieden. Nu nog de details uitwerken van wat een van de meest ambitieuze aanvragen bij OfU tot nu toe lijkt te gaan worden.

Op dit soort momenten moet ik me inhouden om niet te gaan kwispelen. Blijf dus komen met die mooie projecten en samenwerkingen, Utrecht. Dan hoef ik niet opgenomen te worden.