11 december 2018 | Nieuws

Kansen voor waterstof in Utrecht

  • Foto: ECUB

Op donderdag 6 december organiseerde het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB) de bijeenkomst ‘Just add Water(stof)’. Samen met zo’n negentig andere bezoekers lieten we ons informeren over de mogelijkheden van waterstof voor mobiliteit.

Tijdens de bijeenkomst kwamen verschillende sprekers aan bod over de kansen voor waterstofauto’s en andere toepassingen. Professor in ‘future energy systems’ Ad van Wijk van de TU Delft sprak over de voordelen van waterstofvoertuigen en gaf een inkijkje in andere toepassingen, zoals het verwarmen van oude gebouwen, opslag en transport van energie, schone luchtvaart, zeevaart en toepassingen van waterstof in de zware industrie.

(Personen)auto’s op waterstof

Stefan Holthausen presenteerde de ‘Hesla’, een Tesla die is omgebouwd tot waterstofauto. Ook de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo werden gepresenteerd. Beide automerken waren aanwezig en vertelden over hun visie voor de toekomst. Verder stonden er presentaties van Infram (die een kleinschalig mobiel station voor waterstof ontwikkelde), Munstad (autobedrijf in regio Utrecht), het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Pitpoint (bouwer van waterstoftankstations) op het programma.

Foto: ECUB

Intentieverklaring

Aan het einde van de avond onthulde Bert Strijker, manager van ECUB, een bord met logo’s en handtekeningen van bijna veertig bedrijven en overheidsinstellingen, waarmee zij de intentie uitspreken om een waterstofvoertuig aan te schaffen als er tankmogelijkheden in de buurt zijn en het financieel haalbaar is. Ook committeerden verschillende partijen zich aan de ontwikkeling van waterstof op andere manieren. Tijdens de bijeenkomst werden de ondernemers opgeroepen om zitting te nemen in een van de drie werkgroepen om de ontwikkeling van waterstof verder te kunnen brengen.

ECUB wordt onder andere gefinancierd uit het Ondernemersfonds: De Wetering/Haarijn (trekkingsgebied 16) en Lage Weide (trekkingsgebied 01).